Австралийски учени направиха реконструкция на Ел Ниньо за предишните 400

...
Австралийски учени направиха реконструкция на Ел Ниньо за предишните 400
Коментари Харесай

Специалисти установиха зачестяване и усилване на Ел Ниньо

Австралийски учени направиха реорганизация на Ел Ниньо за предходните 400 години и заключиха, че климатичният феномен е зачестил и се е усилил през последните няколко десетилетия, заяви Физ.орг.

В бъдеще тази наклонност, която способства за по-чести стихийни бедствия, евентуално ще продължи в резултат на световното стопляне. Специалистите са изследвали проби, взети от сърцевините на корали в Тихия океан.

Досега коралови сърцевини не се използваха за разкриване на сезонни промени в Тихия океан, тъй като редица учени смятаха това за невероятно. Специалистите са създали логаритъм, който разрешил да се дефинира характерът на измененията в Ел Ниньо въз основа на получените мостри и посочил записаните неотдавна етапи на Южната вибрация. Това им разрешило да създадат реорганизация на климата в предишното.

Специалистите установили увеличение на интензивността на Ел Ниньо в централната част на Тихия океан в края на 20-и век. Предполага се, че в бъдеще силата на Ел Ниньо в източната част на Тихия океан ще се усили. През последните три десетилетия в централната част на Тихия океан се следи невиждано увеличение на Ел Ниньо спрямо всички 30-годишни интервали през последните 4 века.

Ел Ниньо се показва в съмнения в температурата на повърхностния пласт вода в Тихия океан, обвързван е с наводнения и неприятна годишна продукция и способства за разпространяване на епидемии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР