Гражданско дело за обвинения в злоупотреба с кардинал Пел, разрешено да се заведе срещу църква в Австралия

...
Австралийски съд разреши да се заведе гражданско дело срещу католическа
Коментари Харесай

Австралийски съд разреши да се заведе гражданско дело срещу католическа архиепископия, включващо обвинения за сексуално насилие над деца покойният кардинал Джордж Пел

ByROD McGUIRK Associated Press 25 август 2023 г., 00:47 ч.

КАНБЕРА, Австралия -- Австралийски съд в петък разреши гражданско дело срещу католическа архиепископия, включваща обвинения в сексуално насилие над деца срещу покойния кардинал Джордж Пел.

Апелативният съд на щата Виктория в Мелбърн отказа да изслуша оспорването на църквата срещу решението на съдия, че баща, идентифициран в съдебните документи като RWQ, имаше право да съди за обезщетение за нервния шок, който претърпя, когато научи за обвиненията, че синът му е бил малтретиран.

Пел беше третият най-високопоставен духовник във Ватикана, когато беше осъден през 2018 г. за сексуално насилие над две 13-годишни момчета от хор в катедрала в Мелбърн през 1996 г., когато Пел беше архиепископ.

Пел прекара 13 месеца в затвора, преди присъдите да бъдат отменени при обжалване. Той поддържаше своята невинност до смъртта си в Рим през януари.

Законът на Виктория забранява на медиите да идентифицират предполагаеми жертви на сексуални престъпления или каквито и да било доклади, които биха могли да идентифицират такова лице. Забраната не позволява бащата да бъде посочен.

Бащата обвинява предполагаемата злоупотреба за употребата на незаконни наркотици от 14-годишна възраст на сина му и фаталната свръхдоза хероин на 30-годишна възраст в 2014.

Оцелелият хорист е свидетелствал, че е решил да докладва Пел на полицията през 2015 г., след като е присъствал на погребението на приятеля му. Мъртвият мъж очевидно не е казал на никого за обвинението.

Бащата съди католическата архиепископия на Мелбърн и имението на Пел във Върховния съд на Виктория.

Църквата твърди, че бащата няма право да съди, тъй като той е така наречената вторична жертва, която не е била малтретирана лично.

Адвокатът на бащата Габриел Верхаген каза в изявление, че църквата трябва да направи всичко по силите си, за да компенсира жертвите, вместо да измие ръцете си от отговорност.

Допускайки делото да бъде разгледано, съдиите от апелативния съд решиха, че основанията на църквата за обжалване нямат достатъчно изгледи за успех, за да оправдаят по-нататъшно разглеждане.

Бащата твърди той претърпя нервен шок, след като през 2015 г. му беше казано от полицията за обвиненията срещу Пел.

Бащата заявява, че е претърпял финансови загуби поради медицински разходи и загуба на способността да печели поради страданието му от няколко психологически състояния.

Бащата също така твърди, че църквата е отговорна за нараняването му и предполагаемото малтретиране на сина му.

Стандартът за доказване на обвинения в злоупотреба в австралийските граждански съдилища е по-нисък, отколкото в наказателната съдебна система, където Пел беше съден.

АП попита адвокатите на оцелелия бивш хорист в петък дали е предприел граждански действия срещу църквата, но все още не е получил отговор.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР