Австралийската полиция нахлу в дома на видна журналистка, която съобщава

...
Австралийската полиция нахлу в дома на видна журналистка, която съобщава
Коментари Харесай

Скандал в Австралия - полицейска операция срещу журналист, съобщил за държавен план за подслушване

Австралийската полиция нахлу в дома на видна журналистка, която оповестява за скрито желание на държавното управление да шпионира австралийски жители, съобщи БГНЕС.
Съгласно известието, операциятa е осъществена рано сутринта в предградие на федералната столица Канбера, като част от " следствие на хипотетичното неразрешено откриване на информация, касаеща националната сигурност ".
" Полицията твърди, че неразрешеното откриване на тези характерни документи подкопава националната сигурност на Австралия ", се споделя в изказване, като се прибавя, че по време на интервенцията никой не е бил задържан, осведоми Агенция Франс Прес.
Контролираната от магната Рупърт Мърдок медийна компания News Corp удостовери, че интервенцията е ориентирана против Аника Сметхърст, политически редактор на неделните вестници на групата, наричайки акцията на полицията " скандална ". В свое изказване News Corp назова нападението " рисков акт на заплашване за тези, които се ангажират да описват неуместни истини ". " Това, което е станало тази заран, изпраща ясни и рискови сигнали на публицисти и публицистични бюра в Австралия “, се споделя в изказването на корпорацията.
През април 2018 година Сметхърст заяви, че министерствата на вътрешните работи и защитата в консервативното федерално държавно управление са изготвили проект за даване на нови пълномощия на Австралийската дирекция за сигнализиране (ASD) за скришен достъп до имейли, банкови сметки и текстови известия на австралийски жители. ASD, австралийският еквивалент на Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати, е натоварена с противопоставяне на задгранични закани. Съгласно настоящото законодателство единствено австралийската федерална полиция и австралийската разследваща организация имат тази власт. 
Докладът на Сметхърст включва копия на писма сред висши чиновници в региона на вътрешните работи и защитата, в които се обрисува проектът, който ще разреши на ASD „ самодейно и скрито да отстранява “ вътрешните закани посредством „ хакване в сериозна инфраструктура “.
По това време държавното управление отхвърли да разяснява изтеклите документи и съгласно сведенията проектът е блокиран от тогавашния сдържан министър председател Малкълм Търнбул, който беше свален от поста си през август предходната година. Неговият правоприемник като министър-председател Скот Морисън предприе поредност законови ограничения, в това число спорен закон, принуждаващ телекомуникационните и софтуерните компании да следят криптирани връзки за надзор над обвинени терористи или други нарушители.
Днешните събития се случват единствено седмици откакто държавното управление на Морисън ненадейно беше избрано отново.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР