Австралия вписа коалите като застрашен вид за по-голямата част от

...
Австралия вписа коалите като застрашен вид за по-голямата част от
Коментари Харесай

Австралия обяви коалите за застрашен вид

Австралия вписа коалите като заплашен тип за по-голямата част от източното й крайбрежие след фрапантен спад на популацията им.

Процъфтяващият в миналото тип двуутробни животни пострада от почистване на земи, горски пожари, засушавания, заболявания и други закани.

От федералното държавно управление осведомиха, че вписването на коалите като заплашен тип важи за Куинсланд, Нов Южен Уелс и Австралийската столична територия.

В същото време има апели към управляващите да положат повече старания за отбрана на коалите от бързо намаляващите им местообитания и от измененията в климата.

Видът беше разгласен за "уязвим " в тези щати и територии едвам през 2012 година Въпреки бързото понижаване на популацията, управляващите бяха упреквани в това, че се бавят.

Проучване в Нов Южен Уелс през предходната година откри, че коалите може да изчезнат там до 2050 година, в случай че не се подхващат незабавни дейности.

Данните от изследването демонстрираха, че пожарите от „ черното лято “ в Австралия през 2019-20 година са умъртвили 5 000 коали и са засегнали 24% от естествените им местообитания единствено в Нов Южен Уелс.

"В рамките единствено на десетилетие коалите стигнаха до заплашен тип. Това е шокиращо бързо, " споделя ученият Стюърт Бланч от WWF Австралия.

"Приветстваме днешното решение, само че то няма да спре изгубването на коалите, в случай че не е съпроводено с по-строги закони и тласъци за притежателите на земя да пазят техните горски домове. "

Учени предизвестяват, че климатичните промени също по този начин ще изострят проблемите с пожарите и сушата и ще понижат качеството на евкалипта, с който коалите се хранят.

Коали има още в Южна Австралия и щата Виктория, само че популацията им като цяло понижава в народен мащаб, съгласно данни на организации за запазване на природата.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР