Австралия се извини на жертвите на терапията с медикамента талидомид,

...
Австралия се извини на жертвите на терапията с медикамента талидомид,
Коментари Харесай

Австралия: Дължим извинения на жертвите на талидомида

Австралия се извини на жертвите на лечението с медикамента талидомид, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. 

Лекарството бе в основата на малформации при хиляди деца по света през 50-те и 60-те години на предишния век.

" Ние изискуем извинения на австралийските жертви на талидомида ", съобщи австралийският министър председател Антъни Албанезе пред потърпевши от медикамента, поканени в долната парламентарна камара. Събитието бе проведено във връзка 62-ата годишнина от изтеглянето на медикамента от пазара.

" Днес Австралия най-сетне сервира извинения на жертвите ", добави Албанезе. " Тези извинения касаят една от най-мрачните глави в нашата история ", акцентира министър председателят.

Талидомидът, описван в средата на предишния век като чудодейно лекарство, от 1956 година се предписва на бременни дами, с цел да облекчи гаденето, съпътстващо бременността. Но медикаментът, необятно публикуван по света, имаше ужасяващи последствия върху ембрионите, преди да бъде изтеглен от пазара през 1961 година Между 10 000 и 20 000 бебета по света са се родили с изчезнали елементи на долните и горните крака, или пък с длани и стъпала, непосредствено свързани към тялото. 

През 1961 година австралийският доктор Уилям Макбрайд беше един от първите в света, който би паника за провалите от медикамента. Тогава той установи, че при дамите, приемали лекарството, има нараснал риск да родят деца, страдащи от закъснение на растежа или малформация.

Според австралийското държавно управление към 150 души, потърпевши от талидомида, са подпомагани от австралийска стратегия за оказване на помощ. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР