Австралия призова министър-председателя на Соломоновите острови Манасе Согаваре да не

...
Австралия призова министър-председателя на Соломоновите острови Манасе Согаваре да не
Коментари Харесай

Австралия зове Соломоновите острови да се откажат от пакта с Китай

Австралия прикани министър-председателя на Соломоновите острови Манасе Согаваре да не подписва противоречивия пакт за сигурност с Китай, оповестява " Франс прес ".

Пактът за сигурност на Китай със Соломоновите остров по отношение на въздействието на Китай в Тихия океан, в който те десетилетия държат мощно въздействие. В пакта се плануват ограничения, които биха разрешили на Пекин да разположи

В знак на възходящата угриженост по отношение на пакта, за който се чака скоро да бъде подписан, държавното управление на Австралия изпрати тихоокеанския министър Зед Сеселя в столицата на Соломоновите острови Хониара, с цел да се срещне персонално с премиера на островната страна.

След срещата Сеселя съобщи, че е помолил Согаваре " с почитание да обмисли опцията да не подписва съглашението и да се съветва с тихоокеанското семейство в духа на районна неприкритост и бистрота, в сходство с рамките за сигурност на нашия район ".
 Отбранителен пакт сред Соломоновите острови и Китай стресна Австралия
Отбранителен пакт сред Соломоновите острови и Китай стресна Австралия

Пактът провокира опасения измежду съдружниците на Съединени американски щати Австралия и Нова Зеландия по отношение на въздействието на Китай в Тихия океан

Приветстваме неотдавнашните изказвания на премиера Согаваре, че Австралия остава определен сътрудник в сигурността на Соломоновите острови и неговия ангажимент Соломоновите острови в никакъв случай да не бъдат употребявани за военни бази или други военни обекти на непознати сили, уточни още той.

Посещението на Сеселя беше последното от поредицата дипломатически ходове по отношение на към Соломоновите острови.

Вчера се организира диалог сред заместник-държавния секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман и външния министър на Соломоновите острови Джеремия Манеле по отношение на проектите за наново отваряне на американското посолство в Хониара след 29 години.

Същия ден, по време на диалог с австралийския министър на външните работи, Шърман " изрази загрижеността си по отношение на последните събития в Индо-Тихоокеанския район ", съгласно нейния представител.
 Нова Зеландия се притеснява от милитаризация в Тихия океан
Нова Зеландия се притеснява от милитаризация в Тихия океан

Джасинда Ардърн дефинира отбранителния контракт сред Китай и Соломоновите острови като притеснителен
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР