Австралия и Китай постигнаха напредък във връщането към безпрепятствена търговия.

...
Австралия и Китай постигнаха напредък във връщането към безпрепятствена търговия.
Коментари Харесай

Австралийски премиер посещава Китай за първи път от 2016 г.

Австралия и Китай реализираха прогрес във връщането към " безпрепятствена търговия ". Това сподели австралийският министър председател Антъни Албанезе през днешния ден по време на срещата си с китайския министър председател Ли Цян на районна среща на върха на АСЕАН в Индонезия , оповестява " Ройтерс "

Албанезе също сподели, че ще посети Китай тази година . Това би било първото посещаване на австралийски водач там от 2016 година насам и би нормализирало връзките сред двете страни.

" Напредъкът, който постигнахме във възобновяването на безпрепятствената търговия, е добър и за двете страни и желаеме да забележим този прогрес да продължи ", сподели Албанезе във встъпителните си мнения на срещата в Джакарта.

Отношенията сред двете страни бяха на процедура замразени от години по разнообразни въпроси, в това число апела на Австралия за интернационално следствие на произхода на COVID-19. Китай отговори с редица търговски репресии против австралийския експорт.

Със стоплянето на взаимоотношенията им обаче Китай неотдавна подвигна митата върху износа на австралийски ечемик. Австралия към момента желае унищожаване на рестриктивните мерки върху износът ѝ на вино, омари и други.
 Тежка среща на върха на страните от АСЕАН
Тежка среща на върха на страните от АСЕАН

Стремежът на групата да бъде в центъра на азиатската дипломация е сложено под въпрос

Албанезе посочи, че макар разминаването сред възгледите на двете страни, те би трябвало да приказват.

Ли също приветства подобряването на връзките и сподели, че Китай е подготвен да работи с Австралия за обновяване на икономическия продан и за запазването на мира и стабилността в района.  Китай се надява, че Австралия ще одобри " обективно и заслужено " отношение към китайските компании, които влагат и работят в Австралия.

Според някои анализатори, възобновяването на положителните връзки на Китай с Австралия са в следствие от по-слабото представянее на китайският пазар.

Австралийският ковчежник Джим Чалмърс съобщи в сряда, че забавянето в Китай ще окаже напън върху стопанската система на Австралия. Данните на китайските митници през днешния ден демонстрираха, че вносът от Австралия се е свил с 0,8% през август по отношение на година по-рано, което е по-бавно от свиването от 10,9% през юли.

Стойността на търговията сред тях набъбна до 18,59 милиарда $ предишния месец от 18,21 милиарда $ през юли, защото комерсиалните връзки се усъвършенстваха.
 На срещата на върха на АСЕАН Индонезия предизвестява за Мианмар и Китай
На срещата на върха на АСЕАН Индонезия предизвестява за Мианмар и Китай

Индонезийският президент Джоко Видодо, прикани групата да създаде " дълготрайна тактическа тактика

Албанезе сподели още, че е повдигнал въпросът за човешките права в диалозите си , в това число два случая на арестувани австралийски публицисти. Става дума за и Янг Хенджун. По думите на премиера, той е споделил, че австралийците " желаят да видят Ченг Лей още веднъж дружно с децата си ".

Албанезе ще пътува и до Филипините, което ще означи първото двустранно посещаване на австралийски водач tam от 20 години.

Миналия месец Австралия организира военни учения покрай Южнокитайско море с Филипините и съобщи, че възнамерява взаимни военноморски патрули.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР