Австралия е много назад при внедряването на електромобили в националния

...
Австралия е много назад при внедряването на електромобили в националния
Коментари Харесай

Електромобилите ще си съперничат с бензиновите и дизеловите коли до 6 години

Австралия е доста обратно при внедряването на електрически автомобили в националния автопарк (0,1% пазарен дял), само че има очаквания тази наклонност скоро да се промени. Дава ги отчет на Energeia (поръчан от Clean Energy Finance Corporation (CEFC) и Австралийската организация за възобновими енергийни източници [ARENA]). В него се твърди, че електрическите коли ще настигнат представянето на стандартните коли във връзка с пробег и време за зареждане до 2024 година Тогава ще настъпи преломен миг в интерес на електрическите автомобили.

Нищо от това не е ново. Редица сходни проучвания стигат до еднакъв извод, само че с разминавания във времевия интервал. Но другояче е съвсем несъмнено, че сега, в който електрическите автомобили станат по-евтини, пробегът се усили и времето за зареждане се понижи, те ще станат желан избор на клиентите. Големият въпрос е: по кое време това ще настъпи в другите пазари по света.

Една от прогнозите е, че през идващите 10 години продажбите на електрички ще порастват постепенно, само че след 2027 година растежът ще се усили стремително.

Ако австралийското държавно управление вкара дотации, продажбите на електрически автомобили ще стартират да порастват от 2021 година, а до 2030 година 50% от продажбите в страната ще са на плъг-ин хибриди. До 2050 година съвсем 90% от автопарка ще е минал на електричество.

Междувременно Международната организация по енергетика (IEA) планува, че броят на плъг-ин електрическите коли ще се утрои след 2 години. Това ще рече над 3 млн. продажби през 2020 година, защото през 2017 година бяха продадени малко над 1 млн. при към 430 000 публични зарядни станции по света.

Докладът Global Electric Vehicles Outlook отбелязва, че електрическата подвижност не се лимитира единствено до колите. През 2017 година броят на електрическите рейсове по света е достигнал 370 000, а електрическите двуколесни транспортни средства – до 250 млн., като растежът при тези типове превоз се движи главно от Китай. Ръст се отбелязва в Европа и Индия.

Едно от преимуществата на Китай се крие във обстоятелството, че страната държи 90% от мощностите за пречистване на кобалт, който се добави главно в Конго (60% от международния добив). Предвижданията на IEA са, че до 2030 година търсенето на кобалт ще се усили с сред 10 и 25 пъти по отношение на актуалните равнища.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР