Авиокомпании отмениха полети с определен тип машиниСАЩ започнаха разследванена двигателите

...
Авиокомпании отмениха полети с определен тип машиниСАЩ започнаха разследванена двигателите
Коментари Харесай

Птичката Боинг отказва да лети

Авиокомпании анулираха полети с избран вид машини Съединени американски щати започнаха разследванена моторите на 777
Легендарната марка самолети Боинг към този момент не е городост на Съединени американски щати. В последните две години нейни машини сътвориха доста съществени проблеми, предизвикаха не една човешка покруса. Бяха спрени за известно време, само че след стартирането в небето още веднъж започнаха тъгите. Какво в действителност се случва?

Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати (FAA) оповести, че ще стартира в допълнение следствие на самолетите Boeing 777 след случая с полет на този модел на компанията United Airlines, който докара до спешно кацане на интернационалното летище в Денвър. " Въз основа на първичната информация стигнахме до заключението, че интервалът за инспекция би трябвало да бъде повишен за така наречен " кухи лопатки на мотора ", които са неповторими за този модел, употребявани само за самолети Boeing 777 ", се споделя в изказване на FAA.Миналия месец самолетът кацна в Денвър след проблем с десния мотор P&W4000, който аргументи единствено леки повреди на самолета, съгласно Националния съвет за сигурност на превоза в Съединени американски щати (NTSB). Моторът обаче се разпадна в небето, над жилищните здания падаха парчета и по знамение се размина без жертви.

Компании отхвърлят полети с тези машини

Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати издаде спешна инструкция за летателна валидност, призоваваща за " незабавни или засилени инспекции на самолети Boeing 777, оборудвани с избрани мотори Pratt & Whitney PW4000 ".Американската самолетна компания United Airlines анулира полетите на своите 24 самолета Boeing 777 след случая. Японското транспортно министерство също подреди на превозвачите Japan Airlines и ANA Holdings Inc да подхващат същия ход. Korean Air Co. Ltd. е поредна самолетна компания, която спря от употреба притежаваните от нея самолети 777 на Boeing Co. " Боинг " разгласи, че сега в дейна приложимост са 69 такива машини.

Имаше показателен полет на 737

В края на предходната година " Боинг " провежда първи полет в наличието на медии на своя модел " 737 Макс ". Той идва след траяла 20 месеца възбрана за използването на този аероплан. Отнемането на лиценза, в композиция с пандемията, бяха тежък финансов удар за авиогиганта. Медиите бяха поканени, с цел да се убедят, че най-популярният модел на компанията е изцяло безвреден. " Доверието стартира тъкмо тук, в пилотската кабина. Пилотите би трябвало да изпитват убеденост. Сигурен съм, че ще бъде по този начин. След това увереността се предава и на пасажерите. Вярвам, че този аероплан е изцяло безвреден. Нито един модел не е минавал през толква доста инспекции. Достигнахме до миг, в който сигурността е на извънредно равнище ", сподели водачът Питър Гембъл.

Къде е казусът

В авиационната промишленост - в авиацията и в гражданската авиация в частност, взаимни отстъпки със сигурността са недупостими. В този смисъл и коментаторите, и анализаторите, и проверяващите на двете самолетни произшествия - в Етиопия и в Индонезия - настояват, че не толкоз компромисът със сигурността е причина, колкото пропуски в регулаторните механизми на Съединени американски щати, които датират от доста време. " Докато извършвахме техническо обслужване, открихме остатъци от външни обекти в недоставени самолети (737 МАКС), намиращи се понастоящем на склад ", е споделил пред Би Би Си представител на компанията производителка. " Разкритието докара до подробно следствие и незабавни поправителни ограничения в нашата индустриална система ". Обектите са били в горивните резервоари в крилете на самолетите. Терминът " остатъци от непознати тела " (англ. Foreign Object Debris) включва всяко вещество, парче или парченце, което не е от самолета и може да аргументи щета. Разкритието е последното от поредност, която срина продажбите на в миналото най-продавания аероплан на компанията, отбелязва Би Би Си.

Боинг заплаща 2,5 милиарда $ поради двете произшествия

Боинг ще заплати 2,5 милиарда $ (около 2 милиарда евро) под формата на санкция и компенсации по отношение на злополуката на два самолета от модела 737 Max. Министерството на правораздаването на Съединени американски щати във Вашингтон заяви, че компанията се е съгласила да заплати санкциите. В подмяна американските управляващи ще преустановят наказателното произвеждане в Съединени американски щати за интрига за машинация. При злополуките през 2018 и 2019 година, които доведоха до заземяването на 737 MAX, системата MCAS неправилно се задейства, натискайки носа на самолета надолу в отговор на подадена неправилна информация от единствения до тогава сензор. Системата не разреши на водачите да анулират корекциите в ъгъла на наклона и в последна сметка се стигна до случаите.

Причините за двете произшествия са едни и същи

Анализът на данните от черните кутии на авариралия аероплан Boeing 737 Max 8 на Етиопските авиолинии демонстрира " очевидни сходства " с случая в Индонезия, при който се разруши лайнер от същия модел, благосъстоятелност на компанията Lion Air.Самолетът на Етиопските линии катастрофира след политане от Адис Абеба, при което починаха всички 157 души на борда.  И в двата случая данните демонстрират внезапни съмнения във височината, на която са летели самолетите, с безредни изкачвания и спускания.Междувременно " New York Times " излезе с обява, съгласно която водачите, ръководещи 737 МАХ, не са имали опция да се образоват на симулатор и не са били готови за работата със софтуера и съответно със стабилизираща система. През октомври 2018 година в Индонезия се разруши същият вид аероплан със 181 пасажери на борда и 8-членен екипаж. Тогава употребата на машините от този модел беше под възбрана в 50 страни. Сега възбраната на доста места стои и за моделите 777. Каквото и да се случи след това, репутацията на Боинг е съвсем пред нокаут. Как компанията ще се излезе от това положение, сега не е напълно ясно.

                         
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР