Авиационният музей беше официално открит в деня, в който се

...
Авиационният музей беше официално открит в деня, в който се
Коментари Харесай

90-годишното Летище Бургас има авиомузей от днес

Авиационният музей беше публично открит в деня, в който се навършват 90 години от основаването на Летище Бургас и 70 години българска гражданска авиация.

Най-новата атракция на Община Бургас се намира до входа на Аеропорта и в непосредствена непосредственост до кв. " Сарафово ". Всеки клиент може да стигне до там и с рейс на градския превоз.

Церемонията стартита с обиколка на летището и награждаване на някогашни служители-ветерани за приноса им към развиването на аеропорта от основния изпълнителен шеф на Фрапорт България Улрих Хеппе и шефа на Летище Бургас Георги Чипилски.

" През последните години инвестирахме доста средства в Летище Бургас, само че има нещо, което е по-важно от тази инвестиция - това сте вие, някогашните чиновници и тези, които работят на летището. ", показа шефът на Фрапорт България Улрих Хеппе и благодари за положителното съдействие на Община Бургас.

" За да е постоянна една постройка, тя би трябвало да има здрави основи. Част от дългогодишното развиване и триумфите на Летище Бургас през всички тези години е Калин Барзов. ", съобщи кметът Димитър Николов  и връчи почетното отличие на Общината " Ключът от кулата " на някогашния директорт на аеропорта.

" Идеята на Община Бургас за основаване на авиомузей е от доста години. Водихме дейна преписка с Министерството на превоза, Областна администрация, Фрапорт България и Летище Бургас. Благодаря и на всички общински съветници, които ни гласоподаваха доверие и средства, с цел да успеем да го осъществяваме. Най-новата туристическа атракция на Бургас е опция за децата да се срещнат със славната история на българската авиация, а за какво не, някои от тях след време да станат идващото потомство български летци, парашутисти или авиационни инженери. Авиомузеят е и самопризнание към водачите и всички, които през годините са съдействали за развиване на родната авиация. ", добави кметът Димитър Николов.

Гостите разгледаха " експонатите, които оживяват ". С очила за виртуална действителност влязоха в ролята на водачи и управляваха аероплан, посетиха ултравиолетовата стая, гледаха прожекция на действителен видео от полет на специфичните екрани.

В Авиомузей Бургас може още да се види 4D резултат на работещ самолетен мотор, богата сбирка от макети на самолети, любопитни предмети и наложителни аксесоари от авиацията ксто пилотски униформи, парашути, фотоси, същинска черна кутия на аероплан, навигационни уреди и други

За празничната атмосфера на събитието се погрижи артистът Любо Киров.

На откриването на музея на авиацията участваха регионалният шеф Вълчо Чолаков, зам.-областният шеф Севдалина Турманова, ръководителят на Общинския съвет Костантин Луков, народни представители от Бургаски район, общински съветници, някогашни и сегашни чиновници на Летище Бургас и други

Музеят навън разполага с 9 летателни машини, измежду които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация.

Сред тях може да видите най-произвежданият свръхзвуков аероплан в историята МиГ-21, именуван още " Гълъб на мира ", " Балалайка " или " Молив ". Той е бил над 50 години на работа в родната авиация, както и в още 30 страни по света.

Тук е и най-широко публикуваният аероплан по време на войната във Виетнам МиГ-17. Той е и първият съветски аероплан, кадърен да реализира близка до свръхзвуковата скорост.

Авиомузей Бургас през днешния ден /30 юни/ ще работи с вход свободен до 20.00 часа.

Програмата включва детска работилница за разработване на хартиени самолети и хвърчила, проява на макетите, галерия с рисунки на летателни апарати и награждаване на децата, взели участие в първото събитие, проведено и извършено на територията на Авиомузея - пленера за рисунка на самолети.

От на следващия ден /1 юли/ музеят ще работи без почивен ден от 08.00 до 20.00 часа. Билетът за самостоятелно посещаване през летния сезон е 6 лева и 4 лева от октомври до юни. Ученици и пенсионери - 4 лева през лятото и 2 лева през останалите месеци. Семейните билети ще са на цени от 12 и 8 лева, а деца до 6 год. и хора с увреждания ще влизат гратис.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР