Аварията в Чернобил се превърна отново в актуална тема благодарение

...
Аварията в Чернобил се превърна отново в актуална тема благодарение
Коментари Харесай

Архивите говорят: Мълчанието на Тодор Живков за Чернобил

Аварията в Чернобил се трансформира още веднъж в настояща тематика с помощта на хитовия едноименен сериал на HBO. Той даде платформа за доста отзиви и даже крайни позиции какво в действителност знаем за тази покруса, кой е виновен и дали сме загърбили опцията това да се повтори – най-много поради властовите черти в човешкия темперамент, водещи до образуване на характерни режими за държавно ръководство.
Чернобил беше нещо, което засегна и България. Но както и в Съюз на съветските социалистически републики, не стана изцяло ясно какъв брой тъкмо бяхме наранени. И до през днешния ден излизат откъслечни детайлности – най-много за това по какъв начин висшата номенклатура на Българска комунистическа партия мигновено получи йод, както и храна, докарана чак от Австралия и Нова Зеландия в интервала, в който беше най-опасно да консумираш родно произвеждане поради пристигналите с вятъра от Украйна радиоактивни частици.
Сега уеб сайтът desebg.com реши да напомни тези времена, посредством книгата " Тодор Живков. Биография ". Тя излезе на бял свят преди 10 години, а неин създател е Христо Христов, който сътвори и desebg.com. Главата " Престъпления " в книгата е отдадена и на Чернобил – посредством думите на вицепремиера от това време Григор Стоичков.
" В този интервал от време аз се обърнах към посланика на Съюз на съветските социалистически републики Леонид Греков за изпращане на експерт за оказване на помощ. Той ми предложи да се обърна към руския Комитет за спокойно потребление на атомната сила. Греков ми сподели, че ние преувеличаваме заплахата от радиационното замърсяване и " шумим " повече в сравнение с би трябвало. Отговорих, че като държавно управление ние сме длъжни да проведем тези мероприятия, които нашите експерти смятат за нужни ". Това гласят показанията на Григор Стоичков пред прокуратурата през 1990 година.
Стоичков показва, че е подготвил отчет до Живков и до Добри Джуров, който тогава е министър на националната защита. Живков обаче не е взел отношение по отчета. В началото на 1987 година е направен нов отчет до Живков по отношение на „ Предварителна информация за радиационната конюнктура в страната в края на 1986 “. В него се показва, че вследствие на изхранването на животните със нечисти фуражи се чака повишение на радиацията.
Какво следва по-късно – научете в материала на desebg.com.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР