Авария като в Чернобил при WWR реакторите е невъзможна, категоричен

...
Авария като в Чернобил при WWR реакторите е невъзможна, категоричен
Коментари Харесай

У нас е невъзможна авария като в Чернобил, категоричен секретарят на Булатом

Авария като в Чернобил при WWR реакторите е невъзможна , безапелационен е секретарят на " Булатом " Станислав Георгиев . По думите му, поуките от повредата в " Чернобил " са доста. Създадоха се специфични групи, които обследваха повредата, сътвориха се редица документи - на равнище интернационална организация, и на Европейска комисия. Дори единствено това, че документите се ползват, е една от аргументите да не е допустимо да се случи такава повреда в нашата централа, счита Георгиев.

Повод за думите му е нашумелият филм " Чернобил ". Според Георгиев филмът е предопределен за рецензия на руската система за ръководство (аварията в АЕЦ " Чернобил " стана на 26 април 1986 година - б.р. ). От тази позиция - това е политически филм, който подлага на критика тогавашната система в Съветския съюз, съобщи секретарят на " Булатом " Станислав Георгиев.
 Определиха повода за Чернобилската повреда
Определиха повода за Чернобилската повреда

Облак с мощ 75 т тротилов еквивалент е имало над Череповец

Припомняме, Сдружението български атомен конгрес (Булатом) е учредено през юни 2001 г . Това е неправителствена организация, в която членуват инженерингови и строителни компании, компании снабдители на съоръжение, физически лица - специалисти в региона на нуклеарната енергетика.

Поради градивни разлики на двата вида реактори - RBMK (Реактор с огромна мощ на канала) и WWR (ВВЕР) такава повреда като в АЕЦ " Чернобил " не може да стане в нашата АЕЦ " Козлодуй " , където работят блоковете 5 и 6. Причините са - главната разлика сред двата реактора е в така наречен позитивен и негативен коефициент на реактивност, който се показва в зависимостта сред мощността на блока и температурата, безапелационен е секретарят на Булатом.
 33 години от злополуката в Чернобил
33 години от злополуката в Чернобил

В Украйна уважиха жертвите…

" При RBMK реакторите тази взаимозависимост е позитивна - с повишение на температурата се покачва и мощността на блока . При WWR реакторите - с повишение на температурата, се намалява мощността на блока. Това е главната причина. Ред други градивни особености - съществуване на специфична обвивка при WWR (ВВЕР) реакторите, която обгръща цялата дейна зона на реактора и при положение на повреда задържа каквото и да стане в тази зона . При RBMK реакторите такава обвивка не е била планувана от проектантите ", изясни Георгиев.
 Новият предпазен саркофаг върху Чернобилската АЕЦ е 99% подготвен
Новият предпазен саркофаг върху Чернобилската АЕЦ е 99% подготвен

Премина сполучливо 72-часови тествания...

Има разлика и при спешната отбрана, сподели той. При RBMK отбраните са дейни, по план е имало опция оператор ръчно да ръководи реакторите . При WWR реакторите такива благоприятни условия няма, ние имаме единствено дейни отбрани, плюс пасивни отбрани.

При това дейните отбрани в доста случаи работят на въздържан принцип - при отпадане на напрежение отбраната сработва мигновено, изясни Георгиев.
 Проф. Касчиев: АЕЦ „ Белене “ значи по-скъп-ток, риск от повреда и трупане на нуклеарни боклуци
Проф. Касчиев: АЕЦ „ Белене “ значи по-скъп-ток, риск от повреда и трупане на нуклеарни боклуци

Площадката е сеизмично опасна…

Председателят на Агенцията за Ядрено контролиране Сергей Цочев напомни, че след повредата в Чернобил не е имало измервателни уреди.

" Нямаше гама спектрометри в районните инспекции по околната среда, нито в районните здравни инспекции . Тези, които имаше, се брояха на пръсти, а трябваше да бъдат измерени мляко, сирене, месо, зеленчуци - какво ли не още. Това беше направено. Това нещо е реалност и то от доста години ", сподели Цочев.
 Демократична България: Подготвят почвата за държавни гаранции за АЕЦ
Демократична България: Подготвят почвата за държавни гаранции за АЕЦ " Белене "

" Белене " от десетилетия била централа за произвеждане на неистини и корупция

В България нямаше система за премерване на радиационния декор. За задачата всяка заран от всяка община излизаше един човек с един уред, измерваше, записваше си го и го докладваше по телефона - това беше системата. Сега към този момент от доста години има национална автоматизирана система с 28 станции, където има детектори с друг диапазон. Информацията е обществено налична, изясни разликите с 1986-та и в този момент, сподели Цочев.

В Европа нямаше такава система за надзор на радиационния декор, а в този момент към този момент има към 4000 станции в Европейски Съюз . Това беше обществено налични.

Като прибавим мобилните телефони и интернет, необятната общност има цялостен достъп до радиационната конюнктура и последствията от една повреда. След Чернобил не беше по този начин, признава Цочев.
 И Северна Македония желае да строи АЕЦ
И Северна Македония желае да строи АЕЦ " Белене "

Правителството на Заев проучва опцията за включване в плана

В Чернобил и в Козлодуй нямаше тренажор - цялостна имитация на управническия пул на реактора с всички бутони, монитори, където с компютри се симулират разнообразни обстановки за образование на оперативния личен състав.

Такива обстановки с повишение, намаление на мощността, прекъсване на електрозахранването - всевъзможни, които може да си визиите, през днешния ден са част от образованието на оперативния личен състав. Сега по закон оперативният личен състав е задължен да минава сходно образование, съобщи ръководителят на АЯР Сергей Цочев.
 Медведев удостовери пред Караянчева интереса на
Медведев удостовери пред Караянчева интереса на " Росатом " към АЕЦ " Белене "

Той е удовлетворен, че България ще взе участие в в реализацията на разклонението на " Турски поток "

Припомняме, при започване на юни президентът Румен Радев разгласи пред съветската държавна организация ТАСС, че градежът на втора атомна централа в България - АЕЦ " Белене " ще бъде приключен.

При визитата си в Русия ръководителят на 44-ия парламент Цвета Караянчева на срещата си с ръководителя на Съвета на федерацията на Федералното заседание на Руската федерация Валентина Матвиенко разгласи, че желае да се осъществя планът за АЕЦ " Белене ".

Въпреки това е огромна съпротивата против градежа на втора атомна електроцентрала, чийто ров по време на първия мандат на настоящия министър председател Бойко Борисов бе наименуван от него самия " мочур ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР