automedia.investor.bgЖивотът на две колела е опасен, но може да стане

...
automedia.investor.bgЖивотът на две колела е опасен, но може да стане
Коментари Харесай

Сензор спасява животи на мотоциклетисти

automedia.investor.bg

Животът на две колела е рисков, само че може да стане по-сигурен с нова система

Макар карането на мотоциклет да е считано от мнозина за наслаждение или разтоварване, без никакво подозрение то е съпроводено и с нараснал риск. В случай на удар възможностите на мотоциклетистите са доста по-ниски от тези на водачите. Те могат да бъдат усъвършенствани при носене на защитно облекло.

Принципен минус е неналичието на деформационна зона на мотоциклета. Дори мотористът да носи яке с въздушна възглавница, рискът се намалява минимално, статистически видяно. От години Bosch работи по опцията за възстановяване на възможностите за възкръсване на мотористите като развива техниката на двуколесните машини. Важно при развиването на избавителната техника е яснотата какво се случва при злополуките. За задачата Bosch прави краш-тестове с мотоциклети.

Симулирането на сюжети би трябвало да помогне при развиването на така наречен Emergency Assistant, който автоматизирано се свързва с спешните служби от мястото на злополуката и по този метод форсира избавителната верига.

 мото

При новите коли системите eCall са наложителни от 31-ви март 2018 година, а за въвеждането им при мотоциклетите още се дискутира. Единствено BMW предлага такава система за множеството си модели против 325 евро. Смартфон или SIM-карта не са нужни, защото системата работи в множеството европейски страни.

За да бъде задействана тази верига при положение на случай, фактологията би трябвало да е изяснена: мотоциклетът не би трябвало просто да е паднал, а да е аварирал. „ За задачата са нужни от една страна доста интелигентни датчици “, твърди работещия за Bosch математик Томас Лих. Нужни са и математически логаритми, които стъпват на допустимо най-широка база данни.

Сензорът, който не е по-голям от монета от 50 цента, може благодарение на данни от ABS и MSC (Motorcycle Safety Control) да разпознае с огромна сигурност рухването и да започва процедурата по идентификация и спешни дейности.

Инженерите на Bosch развиват логаритмите си при тъкмо дефинирани краш-тестове. В тях се разиграват ежедневни сюжети, от които се извеждат техническите условия към системите. В случая с Emergency Assistant ясно би трябвало да стане в кои обстановки ускорителните датчици дават данни, които не сочат към случай. Това може да се случва при прекосяване на дупки, бордюри или при просто рухване. До момента при Bosch са унищожени 18 мотоциклета от разнообразни класове и марки.

 мото

Томас Лих добавя: „ Преди да можем да разработим системи, би трябвало да се научим да разбираме сериозните обстановки “. Тук се числи и непрекъснатата оценка на данни от регистрите с произшествия на застрахователни компании.

Докато при колите в Германия в последните 10 години се следи забележителен спад на починалите при произшествия, при мотоциклетистите посоката не е еднопосочна. През 2009 година броят им е бил 650, през 2016 година – 536, а през 2018 година – 619 индивида. В началото на века броят им е бил към хиляда, въпреки мощността на мотоциклетите да бе по-ниска.

Силно въздействие върху броя на случаите, ранените и починалите в сегмента на мотоциклетите имат и атмосферните условия. За мнозина шофирането на мотоциклети е занятие за свободното време, чийто интензитет се повишава при положително време. „ Ако успеем да задвижим избавителната верига задоволително бързо и надеждно, тогава починалите ще бъдат тежко ранени, а тежко ранените – леко потърпевши “, е тезата, в която имат вяра в Bosch.

Снимки: Bosch

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР