Аурубис отчита печалба от близо 400 млн. лв. за 2017

...
Аурубис отчита печалба от близо 400 млн. лв. за 2017
Коментари Харесай

Рекордни печалби на 100-те най-големи компании у нас


" Аурубис " регистрира облага от близо 400 млн. лева за 2017 година

2017 година е била извънредно мощна година за най-големите български компании. Тя е най-хубавата за последните шест години като растеж на оборота, а като облаги резултатът е невъобразим до момента. Това сочат резултатите от годишната ранглиста на в. " Капитал " на 100-те най-големи компании в България.

Приходите на топ 100 доближават 66 милиарда лева, което е приблизително 14% повече, в сравнение с тези компании са постигнали година по-рано.

Има голям скок при облагата - тя пораства с 35% до общо 3.4 милиарда лева

Общо за фирмите в топ 300 приходите се усилват със подобен ритъм - 13% до 93 милиарда лева Печалбата е над 5 милиарда лева и скача с невижданите 28%.

Най-големите компании, които са 0.1% от всички настоящи над 300 000 компании в страната, образуват ¼ от заявената пред данъчните облага от всички сдружения в страната, написа " Капитал ".

Големите компании порастват по-бързо от останалите

По данни на Националната организация за приходите (НАП) 337 000 настоящи сдружения през предходната година са отчели обороти от 335.7 милиарда лева, което е под 1% растеж по отношение на постигнатото за миналата година. С достижението си от над 14% изводът е, че огромните компании порастват по-бързо от междинното за страната, показва " Капитал ".

В топ 100 има 13 компании за автогорива с оборот от 15 милиарда лева и облага от едвам 380 млн. лева При тях междинният растеж на приходите е над 18%, като в бранша отдават 15% на ценовия фактор, а останалите 3-4% - на порасналото ползване.

Другите 87 сдружения отвън горивата порастват с 13%.

Най-печелившата година

Само 10 компании в топ 100 са на загуба, което е рекордно дребен %, защото обичайно измежду огромните има енергийни и транспортни държавни и общински сдружения, а те най-често регистрират отрицателни финансови резултати.

Нетно облагата на 100-те най-големи е 3.4 милиарда лева Това е скок с 35% по отношение на година по-рано. А групата на 90-те печеливши има общ резултат от 3.7 милиарда лева

При обща чиста облага на всички компании 25.5 милиарда лева стоте сдружения колоси са произвели 15% от регистрираните в страната облаги.

В подреждането след първата стотица идващите 200 компании имат обща облага 1.6 милиарда лева, или 16% повече от година по-рано. Но 27 компании от тези 200 приключват годината на загуба. Те още веднъж са главно държавни, само че има и забележима група енергийни търговци и производители.

" Аурубис " записва най-високата облага – 400 млн. лева

Номинално най-силен резултат от съвсем 400 млн. лева (по-точно 393.6 млн. лева.) има медодобивната компания " Аурубис ". Това е най-високата чиста облага на компания отвън финансовия бранш, регистрирана за 12-те години, откогато съществува класацията " Капитал 100 ", а евентуално и от новата корпоративна история на България, показва изданието.

Втори с невиждана през последните над 10 години облага от 304 млн. лева е " Лукойл Нефтохим ". Бургаската рафинерия седем следващи години отчиташе загуба, само че преди две години излезе на дребен плюс, а през последната идва и мощният резултат от над 300 млн. лева

Триото най-печеливши се затваря от " А1 България " (новото име на " Мобилтел " ) с позитивен резултат от съвсем 200 млн. лева, като операторът е имал и по-силни облаги, само че преди над 10 години.

В класацията на фирмите с най-висока доходност на приходите още веднъж на лидерските позиции са сдружения от оръжейния и хазартния бранш. Но в топ 50 с двуцифрен чист марж влизат и доста представители на машиностроенето и фармацията.

Най-губещото дружество за предходната година е държавният Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", като там обяснението е в поскъпналите квоти за нездравословни излъчвания. Триото на най-силните минуси се добавя от НКЖИ и " Топлофикация София ".

Всяка от фирмите в топ 10 има доходи над 1 милиарда лева

Най-многобройни в класацията на 100-те са представителите на бранш " Енергетика " - 18. В допълнение, 13 сдружения се занимават с горива, а 10 са производителите на машини и съоръжение.

В първите редици на 10-те най-големи компании в страната няма особени разбърквания - подреждането от 1 до 6 даже няма смяна. Единствено вицешампионът " Аурубис " приближава мощно безконечния водач " Лукойл Нефтохим ". Разликата в приходите се свива до под 300 млн. лева, само че поради мощно поскъпващите горива надали може да се чака разбъркване през 2018 година, предвижда бизнес изданието.

Любопитен факт е, че за пръв път от 2008 година в първите 10 компании всички имат доходи над 1 милиарда лева, до момента в който обичайно в предходните подреждания такова достижение са имали 7-8 сдружения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР