Ацтеките почитали едно невероятно растение. Наричали го „дар от боговете“.

...
Ацтеките почитали едно невероятно растение. Наричали го „дар от боговете“.
Коментари Харесай

Тайните на невероятното растение, което ацтеките почитали

Ацтеките почитали едно необикновено растение. Наричали го „ подарък от боговете “. Още преди хиляди години, нектарът от агаве се е употребявал за подслаждане на разнообразни питиета. Ацтеките били първият народ, който познавал и употребявал агавето.

Агаве е многогодишно растение сходно на кактус. Съществуват над 300 типа агаве. Дължината на месестите му листа варира от 30 см до цели 3 м.

Цъфтящото агаве е забележителна и рядка панорама. Цветоносът му е голям, достигащ до 10 метра. Цъфти единствено един път в живота си на 10-15 години.



Агаве е публикувано в Мексико и прилежащите на страната региони, островите в Карибско море, Централна и Южна Америка. Пренесено е и в Средиземноморието, тропиците и субтропиците.

Сърцевината на агавето се употребява за произвеждане на сироп. От листата на доста типове агаве се вършат въжета, връв, недодялан плат, създава се опаковъчна хартия, корабен текелаж, риболовни принадлежности.

И това е забавно: Сок от алое чисти дебелото черво - четете на най-полезния здравен уебсайт zdrave.to.

От цветове, листа и стъбла става прелестна салата. Но единствено от сърцевината на синьото агаве се извлича сироп и се прави текила.

От соковете на някои други типове агаве, посредством особено варене се получава меласа, а при ферментация - алкохолни питиета.

Агавето е по-сладко от меда и не толкоз гъсто. Поради по-високото си наличие на фруктоза и ниския гликемичен показател, то е желано от хора чувствителни на мед и захар. Но би трябвало да се употребява лимитирано заради калоричността му.

Освен многочислените му потребни за здравето съставки, сиропът от агаве съдържа субстанции, които защищават от рак на дебелото черво, укрепва имунната система и покачва енергийните ресурси на организма. Ако размени захарта и се употребява в умерени дози, сиропът може да способства за понижаване на тежестта.

 Мексико
Мексико

Традиционната медицина предлага потреблението на агаве като дейно лекарство за лекуване на циреи и при захапване от змии и инсекти.

За изработката на текила се употребява Agave Tequilana, така наречен „ синьо “ агаве. Първата спиртна напитка, която е била създадена от агавето е позната като вино мескал.



Източник: Vesti.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР