Атмосферната циркулация над Европа е напът да подсигури у нас

...
Атмосферната циркулация над Европа е напът да подсигури у нас
Коментари Харесай

Топло за сезона време с кратки валежи на места

Атмосферната циркулация над Европа е напът да подсигури у нас приветливо, топло за сезона есенно време с минимални разстройства, без обилни превалявания, съвсем доникъде на октомври.

В понеделник облачността ще е динамична с повече слънце по периферията на страната и по-плътна облачност в хода на денонощието в Централна и Североизточна България. Именно в тези региони се чакат изолирани слаби и незначителни като количество валежи. Вятърът от север-северозапад ще продължи да вкарва по-студен въздух и дневните температури ще останат сред 22 и 27 градуса.

Вторник и сряда ще са слънчеви, тихи, с минимална облачност и температури сред 23 и 28-29 градуса. Втората половина на седмицата страната ни ще е под въздействие на преминаващи над Северна и Централна Европа студени фронтове. Съществени превалявания не се чакат – такива ще има от четвъртък до събота, само че ще са слаби, краткотрайни, строго местни, на изолирани места и на места с гръмотевична интензивност. Дневните температури обаче, с леки съмнения, ще останат съвсем без смяна. По-хладно ще е рано на разсъмване, като в котловините на Запад термометрите ще паднат до към 5 градуса.

Поглед по-напред във времето демонстрира, че в интервала 13-15 октомври има изгледи да ни обхване по-добре изразено захлаждане. Ако прогнозата се резервира, ще има краткотрайни, интензивни гръмотевични превалявания, мощен и леден северозападен вятър и осезаемо намаляване на температурите до дневния период 15-20 градуса. Сутрешните температури пък ще разрешат есенни слани в котловините и сняг по високите върхове в планината.

Дори и по-хладно, относително сухото време доникъде на октомври ще разрешава бързото разпалване на горски и полски пожари. Рискът е изключително огромен в Центрана и Източна България, даже екстремален по скалата на Национален институт по метеорология и хидрология в някои региони.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР