Атина. Пламъци обхванаха град Тракомакедонес близо до Атина , докато

...
Атина. Пламъци обхванаха град Тракомакедонес близо до Атина , докато
Коментари Харесай

Reuters: Гръцки град край Атина бе изпепелен от пламъците

Атина. Пламъци обгърнаха град Тракомакедонес покрай Атина, до момента в който горските пожари бушуват в Гърция за пети ден. Същевременно стотици хора бяха евакуирани с ферибот от остров Евбея на изток от столицата, предава Reuters .

Пожарът в планината Парнита в покрайнините на Атина принуди евакуацията на хиляди хора още в четвъртък, до момента в който противопожарните екипи се борят със мощните ветрове и високите температури с цел да лимитират разпространяването на огъня.

Силните ветрове вкараха огъня в град Тракомакедонес за една нощ, където изгоряха доста домове. На жителите е било подредено да се изтеглят и няма известия за жертви.

„ Наистина е неприятно “, споделя Танасис Калудис, гражданин на града. " Цяла Гърция изгоря. "

Премиерът Кириакос Мицотакис, говорейки след визитата си в основния център за надзор на пожарите в Атина, го назова „ кошмарно лято “, добавяйки, че целта на държавното управление „ е, преди всичко, да пази живота на хората “.

Горски пожари избухнаха в доста елементи на страната на фона на най -тежката гореща вълна в Гърция от повече от 30 години, унищожавайки горите, разрушавайки доста домове и предприятия и убивайки хиляди животни. Температурите се задържат над 40 градуса по Целзий през цялата седмица.

По -рано тази седмица Службата за наблюдаване на атмосферата Copernicus (CAMS) на Европейския съюз предизвести, че Средиземноморието се е трансформирало в гореща точка на горски пожари поради топлинната вълна, създаваща висок риск от спомагателни пожари и замърсяване на въздуха в района с пушек.

Турция се бори с най-големите горски пожари в историята си, съгласно турския президент. Шест пожара към момента горят в Турция в събота и най-малко две села в югозападната провинция Мугла са били евакуирани.

Осем души са починали при пожарите, опустошили егейските и средиземноморските крайбрежни региони на Турция за 11 дни, изгаряйки десетки хиляди хектари и принуждавайки хиляди поданици и туристи да напущат домове и хотели.

В Гърция повече от 700 пожарникари, в това число подкрепления от Кипър, Франция и Израел, са изпратени за битка с огъня на север от Атина, подпомагани от армията и противопожарни самолети.

Пожарите на остров Евбея, вторият по величина остров в Гърция, са разпръснати от единия край в Евбейския залив до другия, с лице към Егейско море.

Стотици хора, в това число доста възрастни поданици, бяха евакуирани с ферибот късно в петък от град Лимни на остров Евбея, когато пламъците доближиха брега и небето стана апокалиптично алено.

Властите са се борили с повече от 400 горски пожара в цяла Гърция през последните 24 часа, като най -големите фронтове към момента горят в северната част на Атина, Евбея и регионите в Пелопонес, в това число Мани, Месиния и Древна Олимпия, мястото на първите олимпийски игри.

Един мъж почина в петък, откакто беше ранен от електрически дирек, а най -малко девет други бяха ранени, оповестиха управляващите, а различен по-късно бе открит мъртъв в наранена от пожара фабрика.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР