Атина говори за близо 300 милиарда евроСлед нападението над Гърция

...
Атина говори за близо 300 милиарда евроСлед нападението над Гърция
Коментари Харесай

Кой на кого има да плаща

Атина приказва за близо 300 милиарда евро


След нападението над Гърция през май 1941 година над Акропола в Атина се развява знамето с пречупения кръст. Окупацията на Гърция от Вермахта продължава до 1944 година. Икономическите вреди от войната и окупацията и до през днешния ден са обект на доста разногласия.

Още през 2015 година експертна комисия на гръцкия парламент дефинира размера на нанесените вреди на най-малко 289 милиарда евро. Германското държавно управление систематично отхвърля настояванията за погашение на репарации и твърди, че Гърция към този момент е била обезщетена посредством предходни заплащания. Обект на полемики обаче е и един държавен заем, провиснал по насила. Германският Райх принуждава Гръцката национална банка през 1942 година да му отпусне безлихвен заем в размер на 476 милиона райхсмарки. Нацистите твърдели, че парите са им нужни, с цел да финансират разноските си по окупацията на страната. Въпросните милиони не са били връщани в никакъв случай. Затова някои гръцки специалисти са на мнение, че Германия дължи на Гърция още близо 11 милиарда евро.

Темата за репарациите от войната се разпали с нова мощ в Гърция след експлоадирането на дълговата рецесия през 2010 година. Тогава Атина се обърна за помощ към Европейски Съюз, с цел да избегне държавен банкрут. Впоследствие страната получи заеми за 274 милиарда евро, от които най-малко 55 милиарда са от Германия. Гръцки адвокати и някои политици считат, че гръцките задължения могат да бъдат приспаднати от парите, които Гърция упорства да получи от Германия.

През септември външният министър на Гърция Никос Коцияс разгласи след среща със своя немски сътрудник Хайко Маас следното: “За това, което е исторически вярно, би трябвало да се приказва в верния миг и по верния метод. ”. Вероятно верният миг ще пристигна напълно скоро. Тази седмица немският президент Франк-Валтер Щайнмайер е на посещаване в Гърция. През декември пък президентът на гръцкия парламент Никос Вуцис има намерение да показа отчет, направен от парламентарната комисия по репарациите. И в него размерът на нанесените вреди на Гърция се дефинира на близо 300 милиарда евро.

Дойче веле, със съкращения
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР