Атина. Гърция и Либия се договориха да проведат преговори за

...
Атина. Гърция и Либия се договориха да проведат преговори за
Коментари Харесай

Kathimerini : Мицотакис се съгласи да разговаря с Либия за морските зони

Атина. Гърция и Либия се договориха да проведат договаряния за маркиране на морските си зони в Средиземно море. Това разгласи министър председателят на южната ни съседка Кириакос Мицотакис след среща с ръководителя на либийския президентски съвет Мохамед ал Менфи, оповестява електронното издание на атинския всекидневник Kathimerini .

В изказване след срещата Мицотакис съобщи, че двамата водачи „ са се споразумели за незабавното възобновяване на договарянията сред Гърция и Либия за демаркация на морските зони “.

Новото държавно управление на единството на Либия встъпи в служба на 16 март, наследявайки две воюващи администрации, управлявали източните и западните райони по време на десетилетие на безпорядък след свалянето на Муамар Кадафи.

Мицотакис съобщи, че Атина има за цел да възвърне връзките с Либия, които бяха влошени от подписването от страна на държавното управление в Триполи на съглашение за морските граници с Турция, районен противник на Гърция.

Въпросът породи напрежение сред Атина и Анкара по отношение на териториалните и енергийните искания в Източното Средиземноморие, които доведоха двамата съдружници от НАТО покрай въоръжен спор предходната година.

В понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция и Либия са ангажирани със съглашението за 2019 година след диалози с либийския министър председател Абдулхамид Дбейбех в Анкара.

Това съглашение, което стана причина Гърция да изгони либийския дипломат от Атина, очерта морска граница сред Турция и Либия покрай остров Крит. Атина съобщи, че документът няма юридическа мощ и би трябвало да бъде анулиран.

Миналата година Гърция подписа съглашение с Египет за установяване на изключителна икономическа зона в Източното Средиземноморие, която съгласно Турция нарушава личния й континентален шелф и която се припокрива с морските зони, контрактувани с Либия.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас би трябвало да посети Турция в четвъртък за диалози по разнообразни противоречиви въпроси.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР