Атентатът срещу Иван Гешев не е инсценировка, а в публичното

...
Атентатът срещу Иван Гешев не е инсценировка, а в публичното
Коментари Харесай

Нови данни за атентата срещу Гешев. Какво казва израелски експерт

Атентатът против Иван Гешев не е инсценировка, а в общественото пространство се популяризират хипотези и конспирации, които объркват обществеността. Това съобщи заместник-директорът на Националната следствена работа Ясен Тодоров.

Той цитира първичните изводи на българските специалисти, както и на израелски експерт по битката и противодействието на тероризма. Експертът от Израел не е взел участие в огледа, само че се е срещнал образно със случая.
-->
" Най-общо мнението е, че имаме работа с доста добре квалифицирано и проведено мероприятие, целящо физическо очистване на несъмнено лице или лица. Взрив на място, уместно да нанесе провали върху преминаващи МПС с голяма поразяваща мощ. Ако попадението е било на точното място и върху МПС с незадоволителна отбрана, евентуално жертвите щяха да са не една и две ", сподели той.

Израел и други партньорски служби са предложили помощ в следствието на атентата и българските проверяващи органи са подготвени да се възползват от тази помощ при потребност. Тодоров разяснява и изказванията, че кратера след гърмежа е прекомерно плитък.

" Кратер може да има, когато има ориентиран гърмеж надолу. Когато има ориентиран гърмеж, целящ да порази преминаващи транспортни средства, поразяващата мощ ще е ориентирана встрани, а не надолу ", сподели той.

„ Предварителното мнение на специалистите е, че ударната вълна е била доста мощна. Скоростта, с която осколските са изхвърчали надвишава може би 10 пъти скоростта на патрона,изстрелян от автоматизирано оръжие, което има смъртоносен шокиращ резултат “, каза зам.-директор на Национална следствена служба.

„ Факт е, че в деня на атентата се е движил с брониран автомобил, а предния ден е бил с неброниран. Въпрос на щастливо стичане на условия е, че е сменил колите. Дори автомобилът да е брониран, без да се създадат съответните калкулации не може да се каже дали той би устоял на тази ударна вълна и на скоростта на тези осколки “, добави той.

По думите му нападението против основния прокурор е доста добре квалифицирано и проведено мероприятие, целящо очистване на несъмнено лице или лица.

Заместник-директорът на следствието разяснява, че чака следствието да отнеме доста време. Тепърва се чакат резултатите от назначените експертизи. Предварителното мнение е, че поразяващата вълна е била доста мощна, а скоростта, с която са били изстреляни сачмите, е била с 10 пъти по-висока от скоростта, с която стреля автоматизирано оръжие.

" Ние тичаме против вятъра и ще би трябвало да го изпреварим, в случай че желаеме резултат ".

Работи се по всички версии, като проверяващите целят да открият всички по веригата - причинители, медиатори, поръчители.

Тодоров разяснява още, че казусът се използва политически от хора, които целят дивиденти само за себе си, както и че за огромно страдание е открил, че очевидно моралът на нашето общество е много занижен.

" Предлагам на тези радетели за правосъдна промяна, които се оказаха и огромни експерти по гърмежи, в случай че се стигне до такава степен да вършим следствен опит, да се включат в него като се качат на един автомобил и преминат с него сега, в който възпроизвеждаме гърмежа, който се е случил ", сподели Тодоров
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР