Атентатът на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската

...
Атентатът на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската
Коментари Харесай

Върховният съд на България осъжда на смърт участниците в атентата на гара Буново

Атентатът на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Извършен е на на 9 март 1985 година чрез бомба, сложена във вагона за майки с деца на влака Бургас - София.
Същият ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел " Сливен " в Сливен.
Широко публикувано е мнението, че атентатите са дело на членове на незаконна организация, наречена Турско национално-освободително придвижване в България, макар че тя е основана няколко месеца по-късно. Мотивът са дейностите на държавната власт по това време, които са обединени под термина „ Възродителен процес”.
Бомбата е сложена във вагона за майки с деца на трен № 326, който се движи от Бургас за София. Бомбата е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в региона на гара Буново. Там суматохата и неналичието на задоволително въздух биха довели до допустимо максимален брой жертви.
Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и гърмежът избухва в 21:31 ч. на гарата, а не в тунела.
На мястото на случая идват министрите на вътрешните работи и на превоза Димитър Стоянов и Васил Цанов. Вагонът е откачен. Шест часа жертвите и ранените се извозват в близките градове, а останалите пасажери са подложени на строга инспекция от страна на органите на реда - кой и по кое време си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.
В атентата умират 7 души - 3 деца и 4 дами. В други източници жертвите са 2 деца, 2 дами, 1 мъж и 2ма старци. Сред жертвите са глухонеми деца прибиращи се в у дома. Ранени са тежко 9 души и измежду тях също има 2 деца.
Атентатът, както и последвалия го в град Сливен, е осъществен от протурски терористи, български жители, съгласно Павел Шопов членове или симпатизанти на незаконната организация, наречена Турско национално-освободително придвижване в България (ТНОДБ). Тази версия е оспорена от Сабри Мехмедали, брат на един от наказаните на гибел.
На 25 април 1988 са наказани на гибел лицата, директно взели участие в атентата (в скобите е рожденното име): Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб), няколко месеца по-късно същата година присъдата е доказана от Държавния съвет на Народна република България и наказаните са екзекутирани и кремирани. Емин Мехмедали (Елин Маджаров) и Абдула Чакър (Алцек Чакъров), са били сътрудници на окръжното ръководство на Държавна сигурност в Бургас през 70-те и 80-те години. Осъдени за помагачество са: на 6 години затвор - Севдалин Алипиев Маджаров (Сабри Мехмедали), брат на първия терорист (лежи 2 година амнистиран от Желю Желев и освободен в 1990г.), на 2 години затвор Никола Николов, на по 1 година затвор Севда Латинова и Милко Вълканов. Терористите стават обект на договорка с Турция и са разменени. По-късно Сабри Мехмедали израства до пост регионален координатор на Движение за права и свободи за Бургас.
През 1990-те год. на постройката на гара Буново е открита паметна плоча. На 11 септември 2007, покрай гарата, е открит монумент на жертвите на атентата. Паметникът съставлява монументална скулптурна комбинация, висока 7 метра.
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР