Атентатът край Москва е само още един пример за такова

...
Атентатът край Москва е само още един пример за такова
Коментари Харесай

Атентатът в Crocus City Hall в Москва: Как си сътрудничат тайните служби

А тентатът край Москва е единствено още един образец за такова съдействие: малко преди нападението Съединени американски щати са предизвестили Русия за такава заплаха. Зад това предизвестие стоят тайните служби. Това посочва Давид Ел за.

Ето по какъв начин си сътрудничат тайните служби:

Тайните служби, както допуска и името им, работят скрито. Събират информация, която подкрепя националната сигурност или която има за цел да помогне на обещано държавно управление при вземането на значими политически решения. Отдавна се знае също, че съдружниците също се следят - американската Агенция за национална сигурност (АНС) години наред следеше телефона на немския канцлер Ангела Меркел. Това е нещо, което американците несъмнено биха предпочели да не беше ставало обществено притежание.

При други обстановки обаче тайните служби споделят информация. Например на 23 февруари 2022 година Съединени американски щати са уведомили Германия и другите си европейски сътрудници, че Русия ще нахлуе в Украйна идната нощ. Покрай нападението край Москва от предходната седмица се случи нещо много извънредно - информация беше споделена с страна, която несъмнено не е съюзническа.

Каква информация споделят Съединени американски щати с Русия?

На 7 март американското посолство в Москва предизвести сънародниците си, че " екстремисти имат проекти да нападат огромни скупчвания на хора в Москва, в това число концерти ”. Ислямистите направиха нападението си 15 дни по-късно.

Няколко часа след първите повиквания към незабавните телефони в Москва, говорителката на Съвета за национална сигурност в Съединени американски щати Адриен Уотсън напомни предизвестието от 7 март. " Американското държавно управление съобщи тази информация на съветските управляващи, каквато е практиката ни от дълго време ”, сподели тях. Допълнителни данни за източниците на информацията не са обществено притежание.

Според откривателя на тероризма в Кралския лицей в Лондон Петер Нойман съветските управляващи не са приели предизвестието задоволително съществено. " Това е явно от обстоятелството, че Путин се изправи преди няколко дни и обществено отхвърли предизвестието като агитация. Нарече го психическа война ”, изяснява Нойман в изявление за немското публично радио " Дойчландфунк ”.

Колко извънредно е да се споделя информация по време на война?

Въпреки че Съединени американски щати не вземат участие директно във войната в Украйна, Вашингтон приема Русия за опасност за националната сигурност. Освен това съветският президент постоянно непосредствено заплашва Вашингтон. " Американците вероятно са създали предизвестието обществено, тъй като към този момент не работят директно с съветските секрети служби ”, допуска специалистът по сигурността Михаел Гьоченберг пред АРД.

" В общи линии страните постоянно се предизвестяват, когато научат за плануван терористичен акт. Случвало се е и преди в съдействие с съветските служби. Но в този момент това съдействие евентуално е замразено поради войната в Украйна ”, споделя специалистът.

Колко близко си сътрудничат службите, когато става дума за тероризъм

Терористични организации като " Ислямска страна - Хорасан ” не се стопират пред национални граници, както потвърждават последните им набези в Русия, Иран и Афганистан. Затова и е значимо другите страни да работят дружно за запазване на сигурността.

Според Гьоченберг тази процедура работи сполучливо. " Особено измежду западните секрети служби информацията се споделя в целокупност, предават се препоръки, които след това съответните проверяващи органи преглеждат. Често се оказва, че информацията не води до нищо, само че съществува и опцията нещо да бъде намерено ”.

Директивата на американските секрети служби, известна като " дългът да предупредим ”, съществува от 1947 година, а през 1981 година президентът Рейгън я затвърждава и с декрет. Според Михаел Гьоченберг тя е добила повече тежест в последните години. " Трябва да е ясно, че 11 септември 2001 година изигра голяма роля ”, изяснява той. " Говореше се, че в случай че не желаеме това да се случва още веднъж, информацията би трябвало да се споделя. Така е и до през днешния ден ”, споделя той.

" Въпрос на шанс ”

Според Гьоченберг немските управляващи са свършили добра работа по отношение на " Ислямска страна - Хорасан ” в последните години. " За миналите две години неколкократно се е налагало да се оправят със обстановки, в които са намесени поддръжници на " Ислямска страна - Хорасан ”, които са възнамерявали атентати. Те бяха осуетени в ранна фаза ”.

Изследователят Нойман показва, че съгласно Европол броят на опитите за атентати се е повишил внезапно след 7 октомври, когато " Хамас " нападна Израел. " За наслада нищо не се е случило, само че нападенията ще стават по-чести ”. А от време на време е " въпрос на шанс ”, че нищо не се случва.

* Във видеото: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР