Атанаска Дишева от Висшия съдебен съвет не смята, че Висшият

...
Атанаска Дишева от Висшия съдебен съвет не смята, че Висшият
Коментари Харесай

Атанаска Дишева от ВСС е притеснена след отказа си да подкрепи Гешев

Атанаска Дишева от Висшия правосъден съвет не счита, че Висшият правосъден съвет (ВСС) би трябвало да прегласува автоматизирано върнатия от президента избор на Иван Гешев за основен прокурор. " Обсъждането във Висш съдебен съвет би трябвало да съставлява сериозен спор за претекстовете на президента, с които отхвърли назначение на Иван Гешев, както и по отношение на стадия, от който би трябвало да стартира процедурата ", разяснява Дишева в понеделник пред БНР.

Тя е член на Съдийската гилдия във Висш съдебен съвет и един от четиримата му членове, които не поддържаха единствения претендент за основен прокурор. Миналата седмица президентът Румен Радев отхвърли да подпише декрет за назначението на Гешев и в този момент топката е още веднъж във Висш съдебен съвет. Заседанието, на което болшинството във Висш съдебен съвет се чака още веднъж монолитно да поддържа Гешев, е този четвъртък.

Според основния прокурор Сотир Цацаров, чийто любимец е Гешев, конституцията не планува рестартиране на цялата процедура с номинации на претенденти, заради което и държавното управление не може да предложи претендент.

" Не мога да приема тезата, че това, което Висш съдебен съвет може да направи оттук нататък, е само прегласуване и според от резултата, от броя на гласовете, които бъдат реализирани, да се разискват претекстовете на президента. Логиката е тъкмо противоположната съгласно мен ", сподели Дишева.

В претекстовете на президента се съдържат индикации за това каква е преценката му по отношение на професионалните и нравствени качества на Иван Гешев, разяснява Дишева:
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР