Атанас Скатов е в лагер 3 на 7100 м. височина

...
Атанас Скатов е в лагер 3 на 7100 м. височина
Коментари Харесай

Скатов: На Гашербрум имаше страшна буря

Атанас Скатов е в лагер 3 на 7100 м. височина под връх Гашербрум 1 (8080 м), където е нощувал след сполучливото нанагорнище на върха през вчерашния ден. Ето какво описа алпинистът за сполучливата офанзива на осмия си осемхилядник.
“ Тръгнахме през вчерашния ден към 15.30 от лагер 3 за офанзива на върха. Бяхме 14 индивида - алпинисти и шерпи. По пътя двама от алпинистите се отхвърлиха и на върха се качихме 12 индивида. Нямаше обтегнат парапет от лагер 3 нагоре и сме се катерили вързани на взаимозависимост ( с въже за осигуряване) по 3-4 ма индивида. Този връх е много стръмен и имаше щедро количество сняг във високата му част. Газили сме до колене в снега.
Тъй като нямаше обтегнат парапет през нощта в тъмното на няколко пъти губихме посоката. Наложи се да спрем и да изчакаме 2 часа да изгрее слънцето с цел да се ориентираме за вярната посока. Имаше много мощен вятър.
Сутринта когато изгря слънцето се откриха доста красиви гледки и се видя ясно върха както и близките върхове- К2, Гашербрум 2. Продължихме нагоре. Малко преди върха падна мъгла, а малко след него се изви страшна стихия. Времето на тези върхове се трансформира за минути. Слизахме всички надолу по стръмния скат. Имаше места, по които съм се пързалял по стомах със забит пикел пред мен, с цел да се спирам. Много дълго качване беше това, непредвидимо и с доста изменчиво време. На слизане още веднъж видях трупове на починали алпинисти там кой знае по кое време. Слизането беше изморително като се има впредвид и обстоятелството, че не съм спал към този момент 7 дни както би трябвало.Толкова изтощен не съм бил в никакъв случай! Поздравявам всичките си другари, почитатели и СПОНСОРИ за поддръжката. Заедно напред и нагоре към един по- добър свят и по- чиста планета! ”, написа Скатов от Пакистан.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР