Атанас Скатов е изкачил Гашербрум I (8080 м), обяви екипът

...
Атанас Скатов е изкачил Гашербрум I (8080 м), обяви екипът
Коментари Харесай

Атанас Скатов изкачи и Гашербрум I

Атанас Скатов е изкачил Гашербрум I (8080 м), разгласи екипът му във фейсбук. Българинът е стъпил на върха в ранните часове през днешния ден. Това е вторият осемхилядник за Скатов тази година откакто покори и Канчендзьонга (8586 м) на 15 май. Той към този момент е стъпвал на осем от 14-те осемхилядника, като два пъти е бил на Еверест . На 13 май 2018 година той стъпи на Чо Ойю (8188 м), като това беше и първото му независимо нанагорнище без потребление на спомагателен О2. Плановете му в този момент се насочват към Гашербрум II (8035 м).
" Изкачването беше мъчно в условия на доста мощен вятър. Аз съм доста изтощен, защото последните пет дни съм спал едвам по 1-2 часа на денонощие и съм преодолявал дълги дистанции в условия на разводнен въздух. Много се чудех дали да потегли, откакто не съм спал и нямах опция да се възстановя след адаптацията, само че взех решение, че съм пристигнал да катеря върхове и потеглих уверено и с религия в личните сили нагоре ", споделил Скатов по саталитния си телефон.
" Дадох всичко от себе си и още веднъж тествах силата на духа и физическите си сили. Радвам се, че съумях ", добавил той.
" Атаката на върха стартира на 11 юли в 15.27 ч. българско време и продължи 15 часа, когато в 06.34 ч. на 12.07 се получи известие от СПОТ-устройството на Скатов с текст " На върха съм! ", написа в известието на екипа му.
Първоначално Скатов възнамерявал да изкачи първо Гашербрум II, само че след три нощувки за адаптация в лагер 2 и достигайки до височина от 7000 м в лагер 3 на 5 и 6 юли в базовия лагер е схванал, че група от към 15 алпинисти са се отправили към лагер 1 за нанагорнище на Гашербрум I, българинът решил да последва групата и на 9 юли непосредствено от базовия лагер (5050 м) достигнал до лагер 2 (6450 м).
На 10 юли при влошено време е стигнал до лагер 3 (7100 м), поради което групата останала една вечер в лагера и по-късно почнало изкачването към върха.
Алпинистът слиза към лагер 1 за отмора. От това дали ще успее да си почине задоволително и какви ще са метеорологичните условия в идващите дни ще зависи дали ще стартира нанагорнище на Гашербрум II или ще слезе до базовия лагер.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР