Атанас Атанасов, който сега очакваме да заеме някаква нова длъжност,

...
Атанас Атанасов, който сега очакваме да заеме някаква нова длъжност,
Коментари Харесай

Ген. Червенков: Атанасов няма да се откаже от идеята си за реформа на спецслужбите, това е една лелеяна мечта

Атанас Атанасов, който в този момент чакаме да заеме някаква нова служба, явно няма да се откаже от своята първична концепция за " промяна “, в кавички го поставям, на специфичните служби. Това сподели за аудиокаста " Това е България " на " Фокус " ген. Чавдар Червенков, шеф на службата за военно разузнаване през 1991-1993 година и министър на вътрешните работи в служебното държавно управление на Ренета Инджова.

" Това, което се случи, това напрежение сред ДАНС и изпълнителната власт в края на предходната година, обвиняванията в бойкот на локалното избори, настояването на оставки, в действителност рефлектира в една повишение на напрежението сред изпълнителната власт, ръководещите, които са в Народното събрание, и президента. Напоследък също сме очевидци на това, което се случва там. Междувременно в деловодството на Народното събрание, ревизирах преди 30 минути още веднъж, отлежават от октомври месец два законопроекта, свързани с от дълго време по този начин да я нарека " лелеяната фантазия " на представителите на ПП-ДБ за дълбока промяна на специфичните служби. Всеки, който се интересува от казуса, може да ги открие в раздела " Законопроекти “ на месец октомври на Народното събрание, и ще ги види. Двата законопроекта са - единият е за смяна на Закона за националната работа за защита, а другият е за промени на Закона за ръководство и действие на системата за национална сигурност или този така наречен " Общ закон за службите “, разяснява още ген. Червенков.

" Прегледът им няма да отнеме доста време, тъй като те са по този начин много сбити текстовете. Променят се главно три неща: трансформират са текстове – там, където в законите е написано " президент “ и " Президентство “, тези думи се заменят с " министър-председател “ и " Министерски съвет “. Изключват се от листата на охраняемите лица кметът на София – това е Закона за НСО. И трето, трансформира се срокът за защита на някои лица след от приключване на мандата им: президент, ръководител на Народното събрание и министър-председател от четири на една година. Това са трите неща в проектозакона за НСО. Какво реализира този проектозакон? Изключва президента от процедурата по назначение на управлението, на началник на службата, намаляне на броя на лицата, които се обезпечават с превоз с едно и орязва привилегия на няколко индивида, което в действителност не е чак толкоз неприятно. Има и нещо друго обаче, също така с проектозакона се планува преподчиняване на Националната работа за защита на министър-председателя. И аз по този начин, постоянно ние сме говорили по този въпрос и в други диалози, аз съм се чудил постоянно защо му е на президента тази работа, откакто той на практика не може да взе участие в нейното ръководство и управление, а единствено понася негативите, когато стане някой случай на пътя. Едва ли не ще питат президента за какво не съблюдават Закона за ръководство на МПС по пътищата на страната. Та и в този момент не му стигат на министър-председателя настоящия, и на бъдещия уповавам се, другите проблеми и отговорности, ами ще дава отговор и за злополуките на НСО. Ето това е тази надълбоко промяна, която се пробва някой да ни продаде в Закона за Национална работа за защита. Нищо значително не виждам ", добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР