Атаките срещу петролните рафинерии в Саудитска Арабия и покачването на

...
Атаките срещу петролните рафинерии в Саудитска Арабия и покачването на
Коментари Харесай

За една седмица у нас горивата са поскъпнали с по 3 ст. за литър

 Атаките против петролните рафинерии в Саудитска Арабия и покачването на цените на суровия нефт на международните тържища, предизвикаха мнозина специалисти да предвиждат повишаване на горивата даже с 10 стотинки на литър.

И въпреки нещата да се поуспокоиха, у нас горивата започнаха да нарастват. С по 2-3 ст. за литър са се повишили цените на бензина и дизела единствено за една седмица и към този момент гонят пиковите си равнища от летния сезон.Преди седмица междинната цена на всеобщия бензин А95 бе 2.21 лева за литър.

Към 28 септември тя към този момент бе 2.23 лева за литър. Подобна е обстановката и с дизела, като цената се е покачила от 2.26 на 2.29 лева за литър, демонстрират данни на уеб страницата " Фуело ". който следи цените на горивата в международен мащаб, представени от в. " Сега ".

Това обаче са междинни стойности. Най-големите вериги бензиностанции у нас държат идентични цени и при тях придвижването нагоре е много по-осезаемо. От 2.24 лева за всеобщия бензин цената е достигнала до 2.27 лева за литър, а при дизела от 2.30 на литър е станала 2.33 лева Тези цени са от тази заран.

Поскъпването от началото на годината е още по-голямо. През януари цената на А95 е била приблизително 1.95 лева за литър, а дизелът е бил 2.15 лева за литър. Поскъпване имаше напролет и лятото. По-значително беше то в разгара на отпускарския сезон, като бензинът доближи съвсем 2.30 лева за литър.

Покачването на цените у нас мъчно може да се изясни с напрежението на международните пазари на недопечен нефт поради офанзивите в Саудитска Арабия. Саудитският петролен колос " Арамко " бе заставен да понижи за малко доставките си на нефт, само че бързо се съвзе. В рамките на четири дни след офанзивите цената на барела скочи от 60 до 67 $, или с към 20%. Дни по-късно цените се върнаха на предходните си равнища.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР