Атаката срещу туптящото сърце на обширната петролна империя на Саудитска

...
Атаката срещу туптящото сърце на обширната петролна империя на Саудитска
Коментари Харесай

Нападението срещу саудитски петролни обекти показва опасна нова тенденция

Атаката против " туптящото сърце " на обширната петролна империя на Саудитска Арабия се вписва в една нова и рискова наклонност, която се следи в целия Персийски залив от това лято - прецизни набези, които оставят малко явни следи кой ги е направил.

Началото бе сложено през май с детонациите, за които никой не пое отговорност и които повредиха петролни танкери покрай Ормузкия пролив. Оттогава районът стана очевидец по какъв начин енергийната му инфраструктура нееднократно стана обект на похищения. Кулминацията на тези офанзиви беше осъщественото в събота нахлуване против най-големия в света цех за преправка на нефт в източната част на Саудитска Арабия, довело до понижаване на половина на производството на богатото на нефт кралство и внезапен скок на цените на енергоносителите.

Отговорността за някои набези беше поета от йеменските бунтовници хуси, които от 2015 година се борят против водената от Саудитска Арабия коалиция в най-бедната страна в арабския свят. Бързо възходящата софтуерна трудност на офанзивите обаче подхранва измежду специалисти и анализатори съмнения, че Иран може да ги дирижира, или даже да ги прави самичък, както Съединени американски щати го упрекнаха за нападението в събота.

" Иран може да разчита на публичния песимизъм за известна опция да отхвърля при всевъзможни условия, само че има надалеч по-голям късмет офанзива от подобен мащаб да предизвика доста тежки дипломатически и военни последици ", предизвести Майкъл Найтс, старши откривател от Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

От своя страна, Иран е поел отговорност единствено за едно нахлуване през този интервал - свалянето на американски разследващ дрон, който Техеран упреква, че е навлязъл в иранското въздушно пространство на 20 юни. Иран награди обществено с медали членовете на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война, стреляли с противовъздушната батарея, свалила дрона. Иран също така призна, че е превземал петролни танкери. Най-известният от тези случаи беше с плаващия под английски байрак " Стена имперо " на 19 юли.

Нападенията против петролни танкери и офанзивите против саудитска петролна инфраструктура, отговорност за които поеха хусите, обаче наподобяват на предходни произшествия, за които е упрекван Техеран. Според специалисти Иран разчита на набези, които не може да бъдат приписани на никого, защото виновникът е мъчно да бъде избран поради събитията.

Причините за това са няколко. След Ислямската гражданска война през 1979 година Иран не може да закупува съвременни оръжия от Запада като съседите си от Персийския залив. Военновъздушните му сили към момента са комплектувани с създадени преди революцията американски Ф-4, Ф-5 и Ф-14, както и със руски изтребители. През 1988 година флотът на Съединени американски щати потопи половината настоящ флот на Иран в еднодневна морска борба по време на така наречен " Танкерна война ".

Въпреки че Иран създаде личен ракетен боеприпас, специалисти споделят, че иранските въоръжени сили биха потърпевши съществено при всякаква директна борба. Извършването на набези, които не може да бъдат свързани елементарно с Техеран, лимитира шанса за пряк ответен удар.

Отделно, Техеран работи по построяването на мрежа от сателитни сили в Близкия изток. Иран поддържа ливанската екстремистка група и политическа партия Хизбула, което му обезпечи средство за оказване на напън върху Израел - остарял негов зложелател в района. Иран работи за реализиране на същата цел в Йемен с хусите, изповядващи шиитския зейдитски клон на исляма, които превзеха столицата Сана през септември 2014 година. Техеран може да е замесен директно или непряко в набези, отговорността за които е поета или приписвана на тези групи, споделят анализатори.

Тези, които настояват, че Иран е забъркан, сочат синхронизирането на офанзивите с основни моменти от разпадането на подписаното през 2015 година съглашение сред международните сили и Иран, от което президентът Доналд Тръмп изтегли едностранно Съединени американски щати на 8 май 2018 година. Това сложи началото на американска санкционна акция, която отряза достъпа на огромна част от иранския петролен експорт до пазарите, на фона на заричанията на представители на иранските управляващи, че в случай че Техеран не може да изнася нефт от района, никой няма да може.

Една година след деня, в който Тръмп изтегли Съединени американски щати от нуклеарната договорка, Иран предизвести, че ще стартира да обогатява уран до ниво, което е по-близко до нужното за изработката на нуклеарни оръжия. Четири дни по-късно, на 12 май, първите мистериозни офанзиви поразиха петролни танкери край Ормузкия пролив. Два дни по-късно хусите обявиха, че са направили нахлуване с дрон против основния саудитски петролопровод " Изток-Запад ".

Японски танкер и различен транспортен съд бяха нападнати на 13 юни, до момента в който иранският висш водач аятолах Сайед Али Хаменей се срещаше с японския министър председател Шиндзо Абе, който донесе обръщение от Тръмп. Видеозапис, оповестен по-късно от въоръжените сили на Съединени американски щати, наподобява демонстрира по какъв начин ирански сили отстраняват магнитна бомба от японския съд - нещо, за което Иран в никакъв случай не даде пояснение. Корпусът на гвардейците на Ислямската гражданска война смъкна американския дрон на 20 юни.

Нападението против Саудитска Арабия в събота беше осъществено, откакто Иран предприе спомагателни стъпки за понижаване на отговорностите си по нуклеарната договорка и преди съвещание на Общото заседание на Организация на обединените нации, планувано за по-късно този месец. Има спекулации, че е допустимо там да се срещнат Тръмп и иранския президент Хасан Рохани. Вчера иранският висш водач аятолах Сайед Али Хаменей отхвърли опцията за каквито и да било договаряния сред Тръмп и Рохани.

Сателитни фотоси от нападнатите саудитски обекти, оповестени след това от Съединени американски щати, демонстрират, че вредите са породени най-вече от удари, идващи от север. Ако някоя офанзива беше осъществена от Йемен, тогава щяха да са повредени южните елементи на структурите, споделят представители на американските управляващи. На север отвъд Персийския залив се намират Иран и Ирак, където работят подкрепяни от Иран шиитски милиции. Ирак отхвърля нападението да е осъществено от негова територия. Кувейт, който се намира сред Ирак и Саудитска Арабия и е близо до Западен Иран, от своя страна призна, че изследва известия за дрон или нисколетящ обект, минал с висока скорост над богатата на нефт страна рано сутринта в събота, тъкмо преди офанзивата в Саудитска Арабия.

Следователи на Организация на обединените нации споделят, че новият дрон на хусите UAV-X евентуално има обхват до 1500 км. На доктрина това слага нападнатите в събота цех и петролно находище в неговия обхват. Организация на обединените нации, арабските страни от Персийския залив и Съединени американски щати упрекват Иран, че доставя оръжие на хусите - нещо, което Техеран отхвърля.

Дроновете на хусите обаче нормално се взривяват във въздуха или откакто се блъснат в цел, пръскайки шрапнели като сачми. Хусите към този момент са употребявали свои дронове при сходни набези. Едно от тях беше записано на видео през януари, като употребяваният при него дронът избухна над голям брой по време на боен церемониал.

Снимките от офанзивата в събота обаче демонстрират прецизни, проникващи надълбоко попадения по структурите на обекта за преправка на нефт.

" Наблюдаваше се наклонност предходни набези с дронове на хусите против петролни обекти да предизвикват много лимитирани вреди, което може да е знак, че този път е била употребена друга оръжейна система ", съобщи Фабиан Хинз, откривател в Центъра за изследвания на в региона на неразпространението " Джеймс Мартин " в Института за интернационалните проучвания Мидълбъри в американския град Монтерей, щата Калифорния.

Докато саудитските управляващи проверяват офанзивата в страната, те ще разчитат на експертни изследвания, с цел да открият какво в действителност е блъснало обекта. Това, в композиция с присъщите особености на вредите, може да разреши на следователите да дефинират по-категорично виновността за следващото нахлуване в района с неразбираем причинител. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР