Астрономите се натъкнаха на екзопланета с мрачно бъдеще, която се

...
Астрономите се натъкнаха на екзопланета с мрачно бъдеще, която се
Коментари Харесай

Осъдената на смърт екзопланета в крайна сметка ще се завие право в звездата си домакин

Астрономите се натъкнаха на екзопланета с тъмно бъдеще, която се доближава спираловидно към своята звезда-домакин, до момента в който най-после бъде заличена.

Екзопланетата, наречена Kepler-1658b, беше разпозната през 2019 година, десетилетие откакто галактическият телескоп Kepler я откри като претендент за планета.

Планетата се счита за " парещ Юпитер " или тип екзопланета, сходна по мярка на Юпитер, само че с гореща температура. Кеплер-1658b обикаля компактно към остаряващата си звезда, като приключва една обиколка на всеки 3,85 дни.

Но орбитата се разпада, което кара планетата да се доближава от ден на ден към звездата си. В последна сметка това придвижване ще докара до конфликт и изтриване на планетата. Astrophysical Journal Letter разгласява проучване, в което в детайли са разказани откритията.

" И преди сме откривали доказателства за екзопланети, които се " въодушевяват " от своите звезди, само че в никакъв случай до момента не сме виждали такава планета към еволюирала звезда ", споделя водещият създател на проучването Шрейас Висапрагада, помощник на 51 Pegasi b в Центъра по астрофизика | Харвард и Смитсониън, в изказване.

" Теорията планува, че еволюиралите звезди доста дейно изсмукват сила от орбитите на своите планети, а в този момент можем да проверим тези теории с наблюдения. "

След дългогодишни наблюдения с галактически и наземни телескопи откривателите пресметнаха, че орбитата на планетата понижава със скорост 131 милисекунди годишно. Телескопите следиха спадовете в яркостта на звездата, когато планетата преминаваше пред нея. Интервалите сред тези пропадания, наречени преноси, непрекъснато понижават с разпадането на орбитата.

Ролята на гравитационното привличане

Приливните взаимоотношения, или гравитационното отношение сред Kepler-1658b и нейната звезда, са отговорни за привличането на планетата във вътрешността. Астрономите към момента учат гравитационните взаимоотношения сред орбитални тела, като Земята и Луната, само че тази планетарна система може да хвърли светлина върху тази динамичност.

Новото проучване оказа помощ на откривателите да обяснят за какво Kepler-1658b наподобява още по-гореща и по-ярка от предстоящото. Същото гравитационно привличане сред планетата и нейната звезда може да докара до освобождение на спомагателна сила от планетата.

" Това, което разбрахме по време на това проучване, е, че планетата може да е ярка, тъй като е доста по-гореща, в сравнение с се предполагаше до момента, което може да се случи, в случай че същите резултати, които водят до раздробяване на орбитата на планетата, я нагряват ", сподели Висапрагада в имейл. " Вълнувам се да проуча тази опция в допълнение: дали сме очевидци на последния мирис на една обречена планета? "

Тя не е по-различна от луната на Юпитер Йо - най-вулканичното място в нашата Слънчева система. Силното гравитационно въздействие на Юпитер разтопява вътрешността на Йо, което води до изригване на лава от стотици вулкани на повърхността на тази луна. През идната година и половина задачата " Джуно " ще извърши няколко прелитания над Йо, с цел да научи повече за тази нестабилна връзка.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР