Астрономите очакват нова звезда да се появи на нощното небе

...
Астрономите очакват нова звезда да се появи на нощното небе
Коментари Харесай

Звездна експлозия ще създаде неповторима гледка в небето

Астрономите чакат " нова звезда " да се появи на нощното небе в интервала до септември и съгласно НАСА това ще бъде неповторима небесна панорама.


Очакваното изсветляване, известно като нова, ще се случи в съзвездието Корона Бореалис или Северна корона на Млечния път, което се намира сред съзвездията Боец и Херкулес.

Докато свръхновата е избухливата гибел на солидна звезда, новата се отнася до неочакваната, къса детонация на колапсирала звезда, известна като бяло джудже.

T Coronae Borealis, известна още като " Пламтящата звезда ", е двойна система в Корона Бореалис, която включва мъртва звезда бяло джудже и застаряваща звезда червен колос. Червените колоси се образуват, когато звездите са изчерпали запасите си от водород за нуклеарен синтез и стартират да умират. След към 5 или 6 милиарда години нашето Слънце ще се трансформира в червен колос, ще се разшири, до момента в който освобождава пластове материал, и евентуално ще изпари вътрешните планети на Слънчевата система, макар че ориста на Земята остава неразбираема, съгласно НАСА.

На всеки към 79 години T Coronae Borealis претърпява избухливо събитие.

Звездите в орбиталната двойка са задоволително близо една до друга, с цел да си взаимодействат мощно. Червеният колос става все по-нестабилен с течение на времето, защото се нагрява, изхвърляйки външните си пластове, които се приземяват като материя върху звездата бяло джудже.

Според галактическата организация обменът на материя води до последователно нагряване на атмосферата на бялото джудже, до момента в който не се стигне до " неочаквана термоядрена реакция ", която води до появяването на нова.

" Повечето нови се случват ненадейно, без предизвестие ", споделя Уилям Джей Кук, началник на Службата за метеоритна среда на НАСА пред Си Ен Ен. " Въпреки това T Coronae Borealis е една от 10-те повтарящи се нови в галактиката. От последното изригване през 1946 година знаем, че звездата ще отслабне за малко повече от година, преди бързо да усили яркостта си. T Coronae Borealis стартира да потъмнява през март предходната година, тъй че някои откриватели чакат тя да стане нова сред до септември. Но несигурността за това по кое време ще се случи това е няколко месеца - не може да се реализира нещо по-добро от това, което знаем в този момент ".

Звездната система, която се намира на 3000 светлинни години от Земята и нормално е прекомерно слаба, с цел да бъде забелязана с просто око, се чака да доближи равнище на бляскавост, сходно на това на Полярната звезда или Северната звезда.

След като яркостта на новата доближи своя връх, като че ли ще се появи нова звезда - такава, която ще се вижда няколко дни без никакво съоръжение и малко повече от седмица с бинокъл, преди да помръкне и да изчезне от полезрението за още към 80 години./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР