Астрономите и астрофизиците по света получиха най-хубавия подарък за Коледа

...
Астрономите и астрофизиците по света получиха най-хубавия подарък за Коледа
Коментари Харесай

Телескопът Джеймс Уеб: Всичко, което може да се види във Вселената

Астрономите и астрофизиците по света получиха най-хубавия подарък за Коледа - след десетилетия на очакване и неведнъж отсрочване галактическият телескоп " Джеймс Уеб ", който ще наследи ветерана " Хъбъл " и ще възвести нова епоха в астрономията, пое на своето странствуване, с цел да нищи най-големите загадки на Вселената.

Поради неизпълнението на всички периоди и бюджети, новият орбитален телескоп " Джеймс Уеб ", работата над който стартира още през 1996 година, е наименуван план " оттатък разсъдъка ". Преди десетилетие даже се приказва той да бъде анулиран. Учените обаче се афишират в отбрана на телескопа - без него астрономията просто не може да продължи напред.

Проектиран да съзре " всичко, което може да се види във Вселената ", " Джеймс Уеб " би трябвало да наследи " ветерана " и " любим " " Хъбъл ", който действа от 31 години.

Дело на " ветерана " са някои от най-забележителните галактически изображения като " Стълбовете на сътворението " - извисяващи се колони от газ и прахуляк в мъглявината Орел, където се раждат нови звезди. Бляскавата кариера на " Хъбъл " обаче стартира " позорно " - след изстрелването му през 1990 година НАСА открива, че огледалото му е деформирано. Телескопът не е в положение да изпрати назад нищо, с изключение на размазани изображения, до момента в който екипажът на американската галактическа совалка не съумя да поправя оптиката през 1993 година

НАСА се надява, че макар " ядовете ", които имаше с " Хъбъл " тази година, " ветеранът " ще продължи да създава зашеметяващи изображения и през идните години. Космическата организация обаче знае също, че той не може да живее постоянно.

За благополучие, неговият правоприемник " Джеймс Уеб ", именуван също и " машина на времето ", най-накрая пое на своята задача. След като стартира работа, в идеалния случай той ще даде нови и вълнуващи данни и невиждани изображения в допълнение към тези, идващи от " почитаемия Хъбъл ". Но също по този начин той ще бъде подготвен да поеме щафетата, когато му пристигна времето.

Не молете астрономите да избират сред " стареца " и " новото дете в квартала ". Според тях сравняването на " Хъбъл " с " Джеймс Уеб " е като това да попитат родители дали обичат второто си дете толкоз, колкото първото. Учените постоянно ще тачат " Хъбъл " поради предоставените от него впечатляващи изображения и значими данни. " Джеймс Уеб " обаче ще им обезпечи неповторимата опция да виждат там, където в никакъв случай до момента не са успявали.

Как телескопът " Джеймс Уеб " се разграничава от предшественика " Хъбъл "?

Всъщност, в основата си двата телескопа са много сходни. Те имат задачата да надникнат в дълбините на пространството и времето и да върнат изображения и данни за бледи и далечни обекти, недостъпни за други принадлежности. Начинът им на работа, обаче, е физически и софтуерно доста друг, защото двата телескопа са проектирани да работят при напълно другия условия - " Хъбъл " на 340 благи (547 километра) от Земята, а " Джеймс Уеб " - на 1 милион (1,6 милиона километра).

Наподобявайки малко на сребриста, сегментирана кутия за кафе, 13-метровият цилиндричен телескоп " Хъбъл " разполага със стъклено главно огледало с диаметър 2,4 метра и научни принадлежности, способни да интерпретират светлината, фокусирана от него в близкия инфрачервен, забележимия и ултравиолетовия набор. " Ветеранът " беше изведен в ниска околоземна орбита от галактическата совалка, която можеше да побере цялата обсерватория в товарния си отсек.

" Джеймс Уеб ", за разлика от своя предходник, беше прегънат като цветна пъпка, с цел да се побере в носовия конус на ракетата-носител " Ариан 5 ", с която започва от космодрума Куру във Френска Гвиана.

Веднъж разгънат в космоса, той ще наподобява повече на огромна радио антена с главно огледало с диаметър 6,5 метра, което е 100 пъти по-мощно от това на " Хъбъл ". То е формирано от 18 самостоятелни шестоъгълни сегмента, направени от лекия и устойчив берилий. Сам по себе си този материал отразява едва инфрачервеното лъчение. Поради тази причина огледалото разполага с извънредно фино покритие от злато, което усъвършенства способността на берилиевите сегменти да отразяват инфрачервената светлина.

" Джеймс Уеб " ще употребява безоблачен щит с размерите на тенис корт, с цел да блокира светлината и топлината от Слънцето. Това е значима част от задачата му, имайки поради, че той е планиран да вижда по-далече в инфрачервения набор от " Хъбъл ".

На кого са кръстени телескопите Хъбъл и Джеймс Уеб?

Телескопът " Хъбъл " носи името на починалия американски астроном Едуин Хъбъл. През 20-те години на предишния век Хъбъл потвърждава съществуването на галактики оттатък Млечния път. За задачата ученият мери степента, до която светлината от далечни галактики се измества към аленото и инфрачервеното на спектъра. Това оказа помощ да се откри фактът, че самата Вселена се уголемява.

Първоначално прочут като Next Generation Space Telescope (Космически телескоп от последващо поколение), наследникът на " Хъбъл " е кръстен на починалия втори шеф на НАСА Джеймс Уеб. Уеб управлява галактическата организация по време на лунната стратегия " Аполо ".

Изборът на Джеймс Уеб като адаш на галактическия телескоп от последващо потомство беше подложен на скорошна рецензия от някои галактически учени. Една от аргументите е, че Уеб не е астроном или академик, за разлика от фигурите, почетени в имената на галактическите телескопи " Хъбъл ", " Чандра " или " Спицър ". От друга страна се появиха и нови доказателства за присъединяване му в чистките на гейове и лесбийки от държавното управление по време на " Лавандуловия боязън " през 50-те години на предишния век.

След петиция, подписана от членове на галактическата общественост, НАСА направи следствие, само че не откри причина да промени името на телескопа.

Колко надалеч ще вижда телескопът " Джеймс Уеб "?

Въпреки че способността да вижда по-далече от " Хъбъл " не е единственият индикатор за триумф на " Джеймс Уеб ", тя е главен детайл от дизайна на новия галактически телескоп. Неговото по-голямо главно огледало и чувствителността към инфрачервеното са идеални за съзиране на обекти, които са прекомерно бледи, с цел да се видят от съществуващите телескопи като " Хъбъл ".

За да стане ясно какъв брой надалече ще вижда телескопът " Джеймс Уеб ", е по-добре да се мисли във връзка с времето, в сравнение с пространството. Най-отдалечените галактики са толкоз надалеч, че са нужни милиарди години, с цел да стигне светлината им до Земята. Изобразяването им е сходно на правене на моментна фотография на ранната Вселена.

Телескопът " Хъбъл " може да улови изображения на галактики, появили се няколкостотин милиона години след Големия гърмеж преди 13,8 милиарда години. НАСА назовава тези галактики " дребни деца ", защото те не са първите, които се образуват във Вселената.

Смята се, че телескопът " Джеймс Уеб " ще може да види галактики " бебета " - първите, формирали се във Вселената по-малко от 200 милиона години след Големия гърмеж.

Къде се намира " Хъбъл "?

Телескопът " Хъбъл " се намира в ниска околоземна орбита на към 547 километра над Земята. Тази орбита беше елементарно налична за галактическа совалка, която за последно обслужи " ветерана " през 2009 година С пенсионирането на совалките НАСА не разполага със средства за осъществяване на ремонт на " Хъбъл " при възможна трайна щета на хардуера.

Къде ще се намира телескопът " Джеймс Уеб "?

Дори със своя безоблачен щит, инструментите на " Джеймс Уеб " щяха да бъдат заслепени от топлината от Земята, в случай че бъдат ситуирани в орбита като " Хъбъл ". Вместо това на новия орбитален телескоп ще са нужни седмици, с цел да доближи " мястото си за паркиране " - втора точка на Лагранж (L2), гравитационно постоянна област от системата Земя-Слънце, която се намира на 1,6 милиона километра от нашата планета. Отдалеченото разстояние значи, че " Джеймс Уеб " не е планиран да бъде обслужван или надграждан.

Ще размени ли телескопът " Джеймс Уеб " своя предходник " Хъбъл "?

НАСА не назовава " Джеймс Уеб " " заместител на Хъбъл ", предпочитайки вместо това да го посочва " правоприемник на Хъбъл ". Космическата организация се надява да продължи да оперира и двата галактически телескопа, до момента в който " ветеранът " разрешава. Възможностите на наследника припокриват, само че не дублират изцяло тези на предшественика му.

Когато обаче пристигна денят най-сетне обичаният " Хъбъл " да " заспи безконечния си сън ", " Джеймс Уеб " ще бъде единственият уред с сходни благоприятни условия в употреба - най-малко до момента в който галактическият телескоп " Нанси Грейс Роман " не бъде изстрелян през 2027 година Следващата галактическа обсерватория ще носи името на астрономката, наричана " майката на Хъбъл ".

Телескопът " Джеймс Уеб " по-добър ли е от " Хъбъл "?

По-добър е релативно разбиране. " Хъбъл ", да вземем за пример, е в положение да прави астрономически проучвания в ултравиолетовия набор, каквито " Джеймс Уеб " с цялата си авангардна технология не може. Наследникът обаче ще бъде по-добър от своя предходник в някои аспекти, изключително във взирането в далечни краища на космоса и антични времена. Като по-нова технология учените се надяват, че " Джеймс Уеб " ще продължи да работи десетилетия напред, макар че по проект задачата му е планувана за пет до 10 години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР