Астрономическият календар на 2021 г. е богат на ярки космически

...
Астрономическият календар на 2021 г. е богат на ярки космически
Коментари Харесай

Две слънчеви затъмнения и кървави луни през 2021-ва

 Астрономическият календар на 2021 година е богат на ярки галактически събития. В продължение на 12 месеца необятната галактика ще ни радва с приказни звездопади, вълшебен слънчеви и лунни затъмнения, както и мистични суперлуни.

Основните небесни феномени през 2021 година са пръстеновиднo и пълнo слънчевo затъмнениe, както и цялостно и отчасти лунно затъмнение. Слънчевите затъмнения съвпадат с юнското и декемврийското новолуние, а лунните затъмнения – с майското и ноемврийското пълнолуние. Слънчевите затъмнения са астрономическо събитие, по време на което самата Луна покрива отчасти или напълно слънчевия диск. Наблюдава се, когато Слънцето, Луната и Земята се подредят в една права линия и поражда усещането, че естественият сателит на нашата планета затъмнява Слънцето.

Пръстеновидното слънчево затъмнение през 2021 година ще се случи на 10 юни. То ще може да се види в Северна Канада, Гренландия и съветския Далечен изток. Частични етапи ще бъдат забележими в Европа, Азия и Северна Америка. На 4 декември се чака цялостно слънчево затъмнение – небесно събитие ще се види на територията на Антарктида. Частичното слънчево затъмнение ще бъде очевидно в Южния Атлантик и Южна Африка. Лунните затъмнения пък се следят по време на пълнолуние, когато три небесни тела – Земята, Слънцето и Луната – се подреждат в една права линия, а сянката на Земята по това време пада върху Луната.

Подобно на слънчевите лунните затъмнения ще се случат два пъти през 2021 година – цялостно и отчасти. Пълното ще настъпи на 26 май – то ще бъде забелязано от жителите на Австралия, Тихия океан, Източна Азия, Северна и Южна Америка. Частично лунно затъмнение се чака на 19 ноември – астрономическият феномен ще може да се следи в Австралия, Тихия океан, Източна Азия, Северна и Южна Америка. Ще има и 3 суперлуни през 2021 година Луната по това време ще има хубав червеникав нюанс, появяването на който в антични времена е ужасявала хората. Първата суперлуна се чака на 27 април, втората – на 26 май, а третата – на 24 юни. Суперлуната нормално трае три до четири дни. За феновете на звездопадите също ще има няколко отличителни небесни събития. Първи от небето " ще се сипят “ Лиридите. Те са пролетен звездопад с радиант съзвездието Лира. " Звезден дъжд “ ще се излее на нашата планета от 16 до 25 април. Пикът на интензивността на Лиридите през 2021 година ще бъде на 22-23 април, а общата интензивност – 15-20 метеора на час.

Жителите на Северното полукълбо ще могат да се насладят на това блестящо небесно събитие. Навръх Гергьовден пък ще забележим метеорния поток на Акваридите. В своя пик интензивността им доближава 60-70 метеора на час, като най-добре " падащите звезди “ ще се виждат в Южното полукълбо. Персеидите също са един от най-популярните метеорни потоци. Той ще ни радва от 10 до 20 август. Пикът на интензивността му нормално се случва на 12-14 август. По време на максимума на своята интензивност Персеидите демонстрират до 100 метеора на час – жителите на цялото Северно полукълбо ще могат да се насладят на този красив астрономически феномен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР