Астрономи съобщават, че звездата T Coronae Borealis (T CrB) ще

...
Астрономи съобщават, че звездата T Coronae Borealis (T CrB) ще
Коментари Харесай

Нова звезда се появява на небето

Астрономи оповестяват, че звездата T Coronae Borealis (T CrB) ще избухне когато и да е на тази година, като нейната светлина ще бъде забележима с просто око в границите на една седмица. T CrB е ситуирана на 3000 светлинни години от Земята в небето на Северното полукълбо и ще свети толкоз блестящо, колкото Полярната звезда. Може да се откри в съзвездието Северна корона, което се намира сред съзвездията Бут и Херкулес.

Учени от НАСА предвиждат, че звездата ще избухне сред март и септември тази година. Това събитие ще бъде кратковременно, защото светлината от детонацията ще продължи единствено една седмица. НАСА предвижда, че новата " би трябвало да бъде забележима с просто око за няколко дни и малко повече от седмица през бинокъл ".

Историческите записи демонстрират, че T CrB към този момент е следена в предишното. Преподобният Франсис Уоластън твърди, че е видял звезда с точните координати на T CrB през 1787 година, а Абът Бърчард разказва бързо изгряваща звезда в Corona Borealis през 1217 година

За разлика от множеството нови звезди, които лишават хиляди години, с цел да експлодират, T CrB ще приключи своя цикъл единствено за една седмица. Яркостта й ще доближи връх и по-късно още веднъж ще намалее, което може да се случи в границите на 80 години.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР