Астрономи са открили най-ранната известна мъртва галактика с помощта на

...
Астрономи са открили най-ранната известна мъртва галактика с помощта на
Коментари Харесай

Телескопът Джеймс Уеб откри най-ранната известна мъртва галактика

Астрономи са разкрили най-ранната известна " мъртва " вселена благодарение на галактическия телескоп " Джеймс Уеб ", съобщи Ройтерс.

Откакто проработи през 2022 година, мощният правоприемник на ветерана " Хъбъл " разкри голям брой изненади за това по какъв начин са изглеждали " нещата " в ранните стадии на Вселената. Сега към тях се прибавя още едно удивително достижение - наблюдения на вселена, която към този момент е била " мъртва ", когато Вселената е била единствено на 5% от сегашната си възраст.

Учените оповестяват, че " Джеймс Уеб " е съзрял вселена, в която образуването на звезди към този момент е било прекратено преди към 13,1 милиарда години или 700 милиона години след Голeмия гърмеж, дал началото на Вселената. През годините са открити доста " мъртви " галактики, само че тази е най-ранната известна.

" Галактиката наподобява е живяла на скорост и интензивно, след което доста бързо е спряла да образува звезди ", споделя астрофизикът Тобаяс Лузър от Института по космология " Кавли " към Кембриджския университет, водещ създател на проучването, оповестено в сп. " Нейчър ".

" През първите няколкостотин милиона години от своята история Вселената е била бурна и дейна, с доста газ в близост, който е подхранвал образуването на звезди в галактиките. Това прави откритието изключително озадачаващо и забавно ", добавя откривателят.

Галактиката е относително дребна, евентуално с към 100 милиона до един милиард звезди. Това я съпоставя с масата на галактиката джудже Малък Магеланов облак, ситуирана покрай нашия Млечен път, макар че тя към момента образува нови звезди. След като една вселена спре да образува нови звезди, тя се трансформира в нещо като звездно гробище.

Изследователите са открили, че откритата от телескопа " Джеймс Уеб " вселена е претърпяла гърмеж на звездообразуване в продължение на 30 до 90 милиона години, след което ненадейно е спряла. Учените се пробват да схванат каква е повода.

Според тях това може да се дължи на действието на свръхмасивна черна дупка в галактичния център или на събитие, наречено " противоположна връзка " - прояви на сила от новообразувани звезди, които са изтласкали отвън галактиката газа, нужен за звездообразуването.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР