Астрономи откриха огромни пулсации в тъканта на пространство-времетоЗа първи път

...
Астрономи откриха огромни пулсации в тъканта на пространство-времетоЗа първи път
Коментари Харесай

Пробиви в космическото време, обещаващ кандидат за извънземен жив...

Астрономи откриха големи пулсации в тъканта на пространство-времето

За първи път учени откриха нискочестотни гравитационни талази, които се движат през галактиката. Тези галактически пулсации евентуално са далечното ехтене на свръхмасивни черни дупки, които си взаимодействат и се сливат на доста милиарди светлинни години от нас. Откритията допускат, че в ранната Вселена е имало доста повече великански черни дупки, в сравнение с се смяташе до момента и продължаването на проучването на този нов тип гравитационни талази може да помогне за разкриването на детайлности за произхода на
нашата Вселена.
 

Мозъчен декодер превежда човешки мисли - вяра за хората, които са изгубили говора си
Въпреки че механически не е устройство за " четене на мисли ", откривателите от Тексаския университет в Остин оповестиха за революционна работа с новата си система, основана на ИИ - тя превежда мозъчната активност на човек в непрестанен поток от текст в лабораторията. Този дешифратор не изисква хирургически имплант, а вместо това разчита на функционално сканиране с ядрено-магнитен резонанс, с цел да улови мозъчната интензивност в отговор на неща като подкасти или изображения. Вместо да дава транскрипции буквално, системата за мозъчно декодиране по принцип основава речник на моделите на мозъчна интензивност въз основа на метода, по който лицето реагира на избрани думи или изображения, и по-късно употребява този речник, с цел да съпостави мозъчната интензивност с други неща, за които лицето мисли.

 

Древният кит може да е бил най-голямото животно в историята

Древен китоподобен бозайник, наименуван Perucetus colossus, може би е бил най-голямото животно в историята. Нов разбор на фосилни кости от античния кит, който преди повече от 37 милиона години е обитавал водите по крайбрежието на Перу, демонстрира, че животното може да е тежало повече от 300 тона и да е било с размери към 18 метра. Ако в действителност е било толкоз тежко, колкото допускат учените, то това би било най-голямото известно животно, живяло в миналото.

 

Тиранозавър Рекс е имал устни, което трансформира визията ни за този динозавър

Тиранозавър Рекс и други месоядни динозаври евентуално са имали по-различна от хипотетичната джука, която е прикривала страховитите им зъби. Екип от палеонтолози стигна до това изненадващо умозаключение, откакто изследва модерни мостри на праисторическите животни, в това число птици и влечуги, дружно с известни детайлности от анатомията на динозаврите. Те настояват, че Тирекс и сродните му месоядни животни евентуално са имали мека тъкан, която е покривала острите им зъби, с цел да защищава устата на животните и да поддържа техните зъби във върхова форма за офанзива.

Каменни сечива на възраст 3 милиона години разкриват изобретателността на нашите безчовечен родственици
В югозападната част на Кения археолози изкопаха изненадваща находка: каменни принадлежности, заровени дружно с вкаменелости от хоминина Paranthropus - античен безчовечен родственик на нашия тип. Откриването на инструментите - които може да са на възраст до 3 млн.години дава доказателства, че нечовекоподобните хоминини са развили каменни технологии. Нещо повече, то демонстрира, че развиването на инструментите е станало по-рано, в сравнение с се смяташе до момента.
 

Броят на откритите планети надвишава 5500

През август, почти три десетилетия откакто астрономите откриха първите планети отвън нашата Слънчева система, учените оповестиха, че са разкрили 6 нови екзопланети, с което общият брой на известните ни планети надвиши 5500. Търсенето на екзопланети, което се реализира благодарение на телескопи като спътника за проучване на директни екзопланети, продължава да разкрива удивително многообразие от нови светове в галактиката.

 

Шимпанзетата, както и хората, претърпяват менопауза

Биолозите от дълго време си задават въпроса за еволюционната изгода от това животните да живеят дълго след репродуктивната си възраст. Известно е, че единствено косатките, късоопашатите китове, нарвалите, китовете белуга, и хората изпитват менопауза. Но нова научна работа,която се основава на стабилен, дълготраен разбор на хормоните в урината на шимпанзетата, удостоверява, че шимпанзетата в най-малко една околност - националния парк Кибале в Уганда - минават през менопауза и не престават да живеят. Проучванията на урината, които обгръщат женски на възраст от 14 до 67 години, демонстрират, че шимпанзетата са претърпели менопауза на към 50-годишна възраст, което съставлява завладяващ паралел за хората, които постоянно претърпяват менопауза на същата възраст.

 

Откриха фосфор на луната Енцелад на Сатурн - значим знак за симптом на живот

Нови химически данни сочат, че на една от луните на Сатурн може да има живот. Тази година учените оповестиха, че са разкрили фосфор в океана на шестата по величина луна на Сатурн - Енцелад. Заедно с въглерода, водорода, азота, кислорода и сярата този шести детайл е от значително значение за поддържането на живота. Астрономите към този момент бяха разкрили следи от другите пет детайла на Енцелад, тъй че последната находка - открита в ледени частици, уловени от анализатора на галактическия прахуляк на сондата " Касини " - трансформира тази ледена канара в обещаващ претендент за извънземен живот.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР