Астрономи наблюдаваха много ранен етап от формирането на планета, която

...
Астрономи наблюдаваха много ранен етап от формирането на планета, която
Коментари Харесай

За пръв път: Астрономи наблюдаваха ранен етап от формирането на планета

Астрономи следиха доста ранен стадий от образуването на планета, която е към девет пъти по-голяма от Юпитер , съобщи Ройтерс.

Учените споделят, че са съумели да видят образуването на небесното тяло, до момента в който е още “в утробата” - изобретение, което основава въпросителни към разбирането за образуването на планетите .

Изследователите са употребявали телескопите “Субару”, който се намира на Хаваите, и “Хъбъл”, с цел да открият и учат планетата - газов колос, извънредно отдалечена от младата си звезда .

Газовите колоси са планети, сходни на най-големите в нашата Слънчева система Юпитер и Сатурн. Те са формирани най-вече от водород и хелий.

“Смятаме, че тя към момента е в доста ранен стадий от своето „ възникване “ , сподели астрофизикът Тейн Къри, който е водещ създател на изследването, оповестено в изданието “Нейчър астронъми”. "Доказателствата сочат, че това е най-ранният стадий на образуване на газов колос, следен някога”.

Планетата се заражда в диск от газ и прахуляк към звездата AB Aurigae на разстояние 508 светлинни години от Земята. Тази звезда имаше своя къс миг на популярност, когато фотографията й се появи в сцена от кино лентата “Не поглеждай нагоре” предходната година.

Известни са към 5000 планети отвън Слънчевата система или екзопланети. Почти всички се движат в орбити към звезди сред Слънцето и най-отдалечената от него планета Нептун. Но новооткритата AB Aur b е три пъти по-далече от дистанцията сред Нептун и Слънцето, както и 93 пъти по-отдалечена от звездата си, в сравнение с е Земята от Слънцето.

Раждането й наподобява следва друг развой от общоприетия модел при образуването на планетите.

„ Конвенционалното мислене е, че множеството – в случай че не всички – планети се образуват посредством постепенно струпване на твърди субстанции върху скалисто ядро ​..., когато то е задоволително солидно, стартира да се натрупва газ ", сподели астрономът и съавторът на проучването Оливие Гийон от Аризонския университет. "При този ​​процес обаче не може да се образуват планети-гиганти на огромно орбитално разстояние ", тъй че откритието повдига въпроси към теорията за образуването на планетата .

"Има повече от един метод да се подготвят яйца “, сподели Къри. „ И явно може да има повече от един метод да се образува планета, сходна на Юпитер. "

Звездата AB Aurigae е към 2,4 пъти по-масивна от Слънцето и съвсем 60 пъти по-ярка. Смята се, че възрастта ѝ е към 2 милиона години - бебе съгласно звездните стандарти. За съпоставяне Слънцето е на към около 4,5 милиарда години.

„ Новите астрономически наблюдения непрестанно провокират нашите актуалните теории, което усъвършенства разбирането ни за Вселената ", сподели Гийон. "Образуването на планета е доста комплицирано..., чакат ни доста изненади”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР