Астрономи, използващи наземни телескопи, са открили три неизвестни досега спътника

...
Астрономи, използващи наземни телескопи, са открили три неизвестни досега спътника
Коментари Харесай

Неочаквано откритие беше направено в орбитите на Нептун и Уран СНИМКА

Астрономи, употребяващи наземни телескопи, са разкрили три незнайни до момента спътника до Уран и Нептун. Един от спътниците се върти към Уран, а други два към Нептун. Откритието усили броя на луните на Уран до 28, а на Нептун до 16, пише ScienceAlert.

Сателитите към момента не са получили публични имена, само че по предварителни данни луната на Уран ще бъде кръстена на едно от творбите на Шекспир, а двете луни на Нептун ще бъдат кръстени на морски богини от гръцката митология.

„ Откритите три луни са най-слабите, откривани в миналото от наземни телескопи. За да се открият такива тъмни обекти, беше нужна специфична обработка на изображенията “, споделя астрономът Скот Шепард от Института за просвета Карнеги

Откриването на нови луни на планетите от Слънчевата система не е необичайност в актуалната астрономия. Тъй като технологията и методите за проучване на космоса се усъвършенстват, науката разкрива от ден на ден и повече мистерии.

Доскоро се смяташе, че максимален брой луни се въртят към Юпитер и Сатурн, до момента в който Нептун и Уран бяха подценени. Факт е, че двете външни ледени планети на Слънчевата система са ситуирани прекомерно надалеч от Земята, което затруднява наблюдението.



Снимка: Scott Sheppard

Нова луна на Уран беше открита от телескопа Магелан през ноември 2023 година, което също удостовери по-ранни наблюдения през 2021 г. По-рано наречена S/2023 U1, луната беше първата луна на Уран, открита от повече от 20 години.

Диаметърът й е съвсем 8 км, което прави Луната най-малкият сателит на Уран в Слънчевата система. Орбиталният му интервал е 680 дни.

По-ярката от двете луни на Нептун, обозначена като S/2002 N5, беше открита за първи път през септември 2021 година и последвана през 2022 и 2023 година

„ След като орбитата на S/2002 N5 към Нептун беше избрана посредством наблюдения през 2021, 2022 и 2023 година, тя беше проследена до обект, забелязан покрай Нептун през 2003 година, само че загубен, преди да може да бъде доказано, че се върти към планетата “, споделя Шепард.

Диаметърът на обекта е 23 км, а орбиталният му интервал е 9 години.

Втората луна на Нептун, малко по-малка и по-тъмна, беше видяна през 2021 година благодарение на телескопа Subaru. Обектът е обозначен като S/2021 N1 и е с диаметър 14 км. S/2021 N1 обикаля към Нептун за 27 години.

Това изобретение кара учените да имат вяра, че Нептун и Уран може да имат толкоз луни, колкото Сатурн (146) и Юпитер (95).

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР