Астрономи идентифицираха сияещ червен обект от зората на Вселената като

...
Астрономи идентифицираха сияещ червен обект от зората на Вселената като
Коментари Харесай

Астрономи идентифицираха най-далечната галактика, откривана някога

Астрономи идентифицираха блестящ червен обект от зората на Вселената като най-далечната вселена, откривана в миналото. Тя е съществувала едвам 330 млн. години след Големия гърмеж. Бледата ѝ светлина е трябвало да измине 13,5 милиарда светлинни години, с цел да доближи Земята.

Новата вселена е кръстена HD1 и тя съставлява самобитна тайнственост. Учените не са сигурни от какъв тъкмо вид е – дали е с висока степен на звездообразуване или квазар с дейна свръхмасивна черна дупка в своя център. Ако е последното, то фактът, че черната дупка е повишена дотам толкоз скоро след зараждането на Вселената, влиза в несъгласие с актуалните ни модели за образуването и еволюцията на тези обекти.

Разбира се, извънредно мъчно е да научим повече за естеството на обект, ситуиран на толкоз огромно разстояние от нас. „ Все едно да се опитваме да познаем националността на транспортен съд по неговото знаме в миг, в който той се намира извънредно надалеч от брега и е обхванат от стихия и гъста мъгла. Човек може, вероятно, да разграничи известни цветове и форми по флага, само че не и да го види в неговата целокупност. Всичко се свежда до една дълга игра на разбор и изключването на неправдоподобни сюжети “, споделя астрофизикът Фабио Пакучи от центъра по астрофизика „ Харвард-Смитсониън “.

Засичането на обекти от зората на Вселената е извънредно сложен развой. Дори квазарите – най-ярките обекти в целия космос – са замъглени от обширните простори на пространство-времето (при това дотам, че даже нашите най-мощни телескопи колкото да улавят светлината им).

HD1 е открита по време на проучване, чиято цел е да разпознава галактики от зората на Вселената. Резултатите от него са признати за издание в The Astrophysical Journal и са налични в arXiv.

Анализ на HD1, както и на втора вселена, наречена HD2 (но не чак толкоз далечна), е признат за издание в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society и също може да бъде прочетен в arXiv.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР