Астронавт от НАСА и двама руски космонавти се завърнаха на

...
Астронавт от НАСА и двама руски космонавти се завърнаха на
Коментари Харесай

Трима космонавти се завръщат на Земята след като прекарват година в космоса

Астронавт от НАСА и двама съветски космонавти се завърнаха на Земята през днешния ден, откакто са прекарали повече от година в космоса, оповестява " Асошиейтед прес ". Американецът Франк Рубио сложи връх за най-дълъг галактически полет в Съединени американски щати в следствие от снадки престой.

Тримата се приземиха в далечен регион на Казахстан с капсула " Союз МС-23 ", която им беше изпратена по-рано, откакто първичното им средство за връщане на земята беше повредено от галактически отпадък, до момента в който беше закачено за Международната галактическа станция.

В следствие плануваната им 180-дневна задача, се трансформира в 371-дневен престой. Рубио прекара повече от две седмици повече в космоса от Марк Ванде Хей, който държеше предходния връх на НАСА за времетраене за един галактически полет. Русия държи международния връх от 437 дни, подложен в средата на 90-те години.
 Руски и американски космонавти още веднъж ще летят дружно до МКС
Руски и американски космонавти още веднъж ще летят дружно до МКС

" Роскосмос " и НАСА подписаха съглашение за взаимни полети на екипажи

Капсулата " Союз МС-23 ", която върна Рубио и космонавтите Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин, беше изстреляна през февруари. Руски инженери подозират, че парче галактически отпадък е пробило радиатора на предходната капсула в края на предходната година. Инженерите се притесняваха, че без изстудяване електрониката на капсулата, както и пътуващите в нея биха били изложени на рисково високи температури при приземяването. До този месец нямаше друга капсула, която да изстреля нов екипаж.

" Никой не заслужава да се прибере при фамилията си повече от вас ", сподели по-рано тази седмица новият пълководец на галактическата станция, датчанинът Андреас Могенсен.

Прокопиев заяви на наземните екипи по време на спускането, че и тримата се усещат добре.  Космонавтите изпитаха повече от четири пъти силата на гравитацията, до момента в който капсулата им мина през атмосферата и се приземи в казахстанските степи. След това хеликоптери с помощни екипажи се насочиха към космонавтите.

" Хубаво е да си си вкъщи ", сподели 47-годишният Рубио, откакто беше изваден от капсулата. Той е боен доктор и водач на хеликоптер. На конференция предходната седмица той посочи, че в никакъв случай не би се съгласил на цяла година в космоса, в случай че му беше казано първоначално.

Астронавтът описа още, че психологическият аспект от прекарването на толкоз дълго време в космоса е по-труден, в сравнение с е очаквал. Вероятно е да задържи върхът си известно време, тъй като НАСА няма проекти за повече едногодишни задачи към този момент.
 Русия напуща МКС след 2024 година
Русия напуща МКС след 2024 година

Москва ще построява лична станция

Това беше първият галактически полет за Рубио, както и за Петелин, който е 40-годишен инженер. За 48-годишният Прокопиев, който е инженер и водач това е вторият дълъг престой в станция.

Тримата са минали 253 милиона километра от изстрелването си от Казахстан предишния септември и обиколиха света съвсем 6000 пъти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР