Астрофизици предупредиха, че е възможно мощно слънчево изригване на застраши

...
Астрофизици предупредиха, че е възможно мощно слънчево изригване на застраши
Коментари Харесай

Какво ще се случи ако има мощно изригване на Слънцето?

Астрофизици предизвестиха, че е допустимо мощно слънчево изригване на заплаши планетата ни в идващите 100 години. Учени откриха, че огромни енергийни изригвания са вероятни и за звезди като нашето Слънце. До момента се смяташе, че те пораждат само на млади и по-активни звезди.

Подобно слънчево изриване би могло да бъде пагубно за планетата ни, предизвестяват учените. То се случва един път на няколко хиляди години и е толкоз мощно, че е очевидно на стотици светлинни години от източника.

Какво ще се случи в случай че сходно изригване се случи на нашето Слънце?

Ще останем без огромна част от електрониката си. Учените предизвестяват, че мощни слънчеви изригвания могат да унищожат спътници и спътници, да нарушат връзките на планетата ни и да нанесат голямо вреди върху по-сложната електроника.

“Според изследванията ни сходни изригвания са редки, само че има огромен късмет да станем очевидци на такова в идващите 100 години”, твърди водещият изследването Юта Нотсу от Американското астрономическо общество. Подобни супер изригвания за първи път са открити с помощта на телескопа Кеплер. Работата му е да търси планети сходни на нашата Земята, които са в орбита към огромни звезди. По време на наблюденията учените откриват, че има звезди, която внезапно покачват яркостта си за къс интервал от време.

Учените не могат да открият сигурно точното време, когато сходно изригване ще се случи на нашето Слънце, само че предизвестяват, че човечеството би трябвало да се приготви и да се защищити.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР