AstraZeneca заяви във вторник, че ще купи канадския разработчик на

...
AstraZeneca заяви във вторник, че ще купи канадския разработчик на
Коментари Харесай

AstraZeneca залага на лечение за рак от следващо поколение със сделка за $2,4 милиарда

AstraZeneca съобщи във вторник, че ще купи канадския разработчик на медикаменти Fusion Pharmaceuticals Inc за 2 милиарда $ в брой, защото британско-шведският производител на медикаменти залага на лекуване на рак от последващо потомство.

AstraZeneca ще заплати $21 на акция на Fusion, с награда от повече от 97% по отношение на цената на затваряне на котираната в Съединени американски щати компания в понеделник. Цената на акциите на Fusion се удвои до $21,46 по време на предпазарната търговия през вчерашния ден в Съединени американски щати, оповестява Reuters.
 AstraZeneca с нов шеф клъстер Балкани: Ксения Пуркович поема управлението
AstraZeneca с нов шеф клъстер Балкани: Ксения Пуркович поема управлението

Ксения Пуркович поема управлението на новаторската фармацевтична компания в 9 страни

Fusion създава радиоконюгати от " последващо потомство ", които доставят радиоактивен изотоп непосредствено до раковите кафези посредством точно ориентиране благодарение на молекули.

Най-модерната терапия на Fusion се назовава FPI-2265, която сега е в междинен стадий на изпитване за лекуване на пациенти с метастазирал рак на простатата, резистентен на кастрация.

" Между 30 и 50% от пациентите с рак през днешния ден получават лъчетерапия в даден миг по време на лекуването и придобиването на Fusion ускорява упоритостта ни да трансформираме този аспект на грижата с радиоконюгати от последващо потомство ", сподели Сюзън Галбрайт, изпълнителен вицепрезидент, Oncology R&D в AstraZeneca.

AstraZeneca работи върху други подходи за създаване на по-насочени лекувания за рак, в това число конюгати антитяло-лекарство и RC.

" Сделката има солидна стратегическа логичност, евентуално позволяваща на Astra да комбинира съществуващото си портфолио от антитела с радиоконюгатни потребни товари ", написа JPMorgan в записка.

AstraZeneca също по този начин ще заплати право на непрехвърлима условна стойност от 3 $ на акция, като общата стойност на договорката ще доближи към 2,4 милиарда $.

Онкологичните продажби на AstraZeneca възлизат на 17,15 милиарда $ през 2023 година, което съставлява повече от една трета от общите доходи на компанията.

Сделката с Fusion следва поредност от други през последните няколко месеца, в това число покупката на Amolyt Pharma за 1,05 милиарда $ предходната седмица. В края на 2023 година AstraZeneca подписа покупко-продажби в няколко области, в това число онкология, ваксини и битка със затлъстяването - посредством лицензионна договорка, отбелязва Ройтерс.

Новата придобвика дава на AstraZeneca опора на пазара на радиофармацевтични медикаменти, към който се следи възходящ инвеститорски интерес от 2021 година, когато данните от Novartis лекуването сподели, че лекарството удължава преживяемостта при пациенти с рак на простатата.
 Novartis купува немска биотехнологична компания за $2,9 милиарда
Novartis купува немска биотехнологична компания за $2,9 милиарда

След договорката MorphoSys AG, разработчик на лекувания за рак, ще стане частна компания

Лекарството на Novartis беше утвърдено през 2022 година и от този момент в тази сфера се подписаха голям брой покупко-продажби, в това число тази на Eli Lilly за придобиването за 1,4 милиарда $ на Point Biopharma и Bristol Myers Squibb`s Както и договорка за 4,1 милиарда $ за RayzeBio предходната година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР