Астероид с ширина 5 километра, наречен Фаетон 3200, ще премине

...
Астероид с ширина 5 километра, наречен Фаетон 3200, ще премине
Коментари Харесай

Метеоритът, убил динозаврите, е нищо! По-голям ни доближава преди Коледа

Астероид с широчина 5 километра, наименуван Фаетон 3200, ще премине инфарктно покрай Земята тъкмо преди Коледа. Огромният обект е кръстен на гръцкия полубог Фаетон, който съгласно митологията на южните ни съседи съвсем унищожил Земята. Небесното тяло ще прелети край планетата ни на 17 декември, сочат изчисленията на съветски астрономи.

Експерти от Балтийския федерален университет Емануел Кант в Калининград, Русия неотдавна разгласиха видеоклип, който наблюдава пътя на Фаетон.

Обектът, който НАСА разказа преди няколко месеца като евентуално рисков метеорит, ще премине на 6.4 километра от Земята, което за астрономите е извънредно близо и стряскащо.

Метеоритът със своята широчина от 5 километра е с една концепция по-голям от събрата си, който преди 65 милиона години постави завършек на ерата на динозаврите и отвори вратите за настъпващото човечество.

Орбитата на Фаетон е извънредно необикновена. Той минава към Слънцето по-близо от всеки различен регистриран до момента астероид. Другото притеснително към небесното тяло е, че то има характерности както на метеорит, по този начин и на комета.

В едно от предходните му прекосявания наоколо до Земята учените забелязли прахуляк, който се популяризира от галактическата канара, която наподобява на топенето на ледниковите опашки, виждащи се при прекосяването на комети.

Учените считат, че астеоридът може да е излишък от ядрото на комета. Изключително удължената орбита на небесното тяло, с помощта на която от време на време стига до Слънцето по-близо от Меркурий и от време на време се отдалечава по-далеч от Марс, е различен мотив в интерес на тази доктрина.

 Комети

При всяко свое прекосяване наоколо до Слънцето астероид обаче се разпада на по-малки части, които в последна сметка образуват безусловно проливен дъжд от астероиди, всеки със своя лична треактория, като някои от тези остатъци може да стигне до Земята.

Астероидът е кръстен на сина на гръцкия господ на Слънцето Хелиос, тъй като минава извънредно покрай слънцето. Легендата споделя, че младият полубог Фаетон желал да потвърди, че е наследник на Хелиос.

За да потвърди божествения си генезис, Фаетон взима колесницата на татко си, само че не съумява да управлява конете, които се разбягват по небето, влачейки слънцето със себе си. Земята била съвсем разрушена в последвалия безпорядък, който запалил планетата, изгорил голямо количество растителност и основал огромните пустини в Африка.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР