Аспиринът е едно от най-често използваните лекарства в САЩ. Проучванията

...
Аспиринът е едно от най-често използваните лекарства в САЩ. Проучванията
Коментари Харесай

Ежедневният прием на аспирин може да доведе до анемия при по-възрастните хора: Проучване

Аспиринът е едно от най-често употребяваните медикаменти в Съединени американски щати. Проучванията демонстрират, че повече от 40% от възрастните на 60 и повече години одобряват аспирин всеки ден, с цел да предотвратят рискови кръвни съсиреци, които могат да доведат до инфаркт или инсулт.

През последните години обаче специалистите се отдръпнаха от цялостната приложимост на аспирин за всички възрастни хора, откакто изследванията демонстрираха, че той носи нараснал риск от съществени кръвоизливи, който най-вероятно надвишава всяка изгода за попречване на първите инфаркти или инсулти. Въпреки това в някои случаи той към момента се предлага на хора, които са имали инфаркт или инсулт, с цел да се предотврати нов.

Тъй като аспиринът може да способства за заплахата от огромни кръвоизливи, като да вземем за пример аневризми, откривателите желаеха да схванат дали той може да бъде фактор и за по-незначителна загуба на кръв: такава, която може да докара до анемия или понижено количество О2 в кръвта.

Анемията е различен огромен проблем при възрастните хора, въпреки че може би е подценявана спрямо инфарктите и инсултите. Проучванията демонстрират, че 30 % от възрастните над 75 години в света страдат от анемия, а анемията нормално е обвързвана с утежняване на здравето, в това число отмалялост, проблеми с паметта и мисленето, меланхолия и нараснал риск от гибел.

Проучването, оповестено в Annals of Internal Medicine, е обхванало повече от 18 000 възрастни на 65 и повече години от Съединени американски щати и Австралия. Половината от тях са приемали по 100 мг аспирин на ден - ниска доза, а другата половина са приемали фиктивно хапче. Изследователите ги наблюдават в продължение на към пет години. Участниците в изследването са посещавали годишно лекари и са правили кръвни проучвания за хемоглобин и феритин - протеин в кръвните кафези, който съхранява желязо.

Установена е дребна, само че ясна разлика. Възрастните, които приемали аспирин, имали с 20 % по-голяма възможност да бъдат анемични, в сравнение с тези, които не го приемали. Въз основа на получените резултати откривателите считат, че 24 % от възрастните хора в групата на всекидневно приемащите аспирин ще развият анемия в границите на пет години, спрямо 20 % от тези в групата на плацебо.

При тези, които са приемали аспирин, са били открити и малко по-ниски равнища на хемоглобулин и феритин, които оказват помощ на кръвните кафези да придвижват О2.

Разликата се резервира даже когато откривателите поправят данните си, с цел да отчетат раковите болести и огромните кръвоизливи по време на изследването, както и други разлики сред участниците като възраст, пол, диабет, бъбречни болести и приложимост на нестероидни противовъзпалителни медикаменти или НСПВС.

Източник: CNN

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР