Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) изрази днес изключително

...
Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) изрази днес изключително
Коментари Харесай

АСЕАН изрази притеснение и тъга от извършените в Мианма екзекуции

Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) изрази през днешния ден " извънредно терзание и дълбока горест " от осъществената от хунтата в Мианма екзекуция на четирима наказани на гибел, в това число някогашен народен представител от продемократичната партия на Аун Сан Су Чжи, заяви Франс прес.

" Изпълнението на тези смъртни присъди е почтено за най-силно неодобрение, тъй като съставлява стъпка обратно и груба липса на воля за поддръжка на напъните за слагане на завършек на насилието и облекчение на страданията на почтените ", се споделя в изказване на организацията, чийто ротационен ръководител е Камбоджа.

" Призоваваме всички страни да не правят други дейности, които могат да задълбочат рецесията ", се споделя още в изказването.

Множество страни към този момент осъдиха осъществените изтезания, първите в Мианма от над 30 години.

Сред екзекутираните са деятелят Кяу Мин Ю и някогашният народен представител и хип хоп реализатор Пьо Зеяр Тау. Другите двама екзекутирани са Хла Мьо Аун и Аун Тура Зау.

Външните министри на Съединени американски щати, Европейски Съюз, Япония, Австралия, Англия, Канада, Норвегия, Южна Корея и Нова Зеландия осъдиха в взаимно изказване четирите изтезания в Мианма и приканиха за преустановяване на насилието, оповестява ТАСС. " Екзекуциите на демократични и опозиционни водачи от военния режим в Мианма е неоправдателна демонстрация на принуждение, което още веднъж демонстрира неуважение към правата на индивида и върховенството на закона ", акцентира се в документа, оповестен през днешния ден от японското външно министерство.

Подписалите изказването приканват военните водачи на Мианма " да освободят всички незаслужено арестувани, както и да дават цялостен и самостоятелен достъп до пандизите " Те показват и поддръжка " на народа на Мианма в неговия блян към независимост и народна власт " и подканват хунтата да спре да употребява принуждение, да почита националната воля и да се върне на пътя към демокрацията.

Външният министър на Япония Йошимаса Хаяши съобщи през днешния ден, че японските управляващи са изпратили в Мианма информация за провежданото на 27 септември държавно заравяне на убития експремиер Шиндзо Абе, само че въпросът за вероятно присъединяване на съответни представители на управляващите на югоизточноазиатската страна към момента предстои на координиране.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР