Асоциацията на прокурорите в България категорично възразява срещу опитите за

...
Асоциацията на прокурорите в България категорично възразява срещу опитите за
Коментари Харесай

Прокурори и следователи възмутени от недостойната компроматна кампания срещу Гешев

Асоциацията на прокурорите в България изрично възразява против опитите за нагнетяване на напрежение в обществото и уронване престижа на прокуратурата посредством подновяването на недостойната компроматна акция против Иван Гешев. Това се показва в тяхна позиция по отношение на извършената процедура за избор на основен прокурор.

Според тях е бил оказан " неприемлив махленски напън против членовете на Висшия правосъден съвет " , който е целял да се избегне действителният спор за законовите и професионалните критерии, използвани в процедурата. Те приканват да бъде зачетена ясната позиция на професионалната общественост на работещите в системата прокурори, следователи и чиновници.

" Противопоставяме се на опитите на някои изолирани кръгове изкуствено да конфронтират двете магистратски специалности - съдийската и прокурорската. В тази връзка постоянно сме следваме и ще продължим и за в бъдеще да следваме правилата на невмешателство в кадровата политика на съдийската общественост, ценене на независимостта и самоуправлението на съда и почитание към сътрудниците съдии ", показва се още в позицията им.
 Висш съдебен съвет гласоподава още веднъж Иван Гешев за основен прокурор
Висш съдебен съвет гласоподава още веднъж Иван Гешев за основен прокурор

Решението бе взето с 20 гласа " за " и четири " срещу "

Те акцентират, че в никакъв случай не биха си разрешили в процедури за избор на ръководители на Върховния касационен съд и Върховния административен съд да се намесват в номинациите на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет.

От Асоциацията на прокурорите приканват процедурата на избор на основен прокурор да бъде приключена при съблюдаване на Конституцията и без да се позволява политическо вмешателство в работата на прокуратурата.

От Камарата на следователите в България също излязоха с публична позиция по въпроса. Те поддържаха мнението на прокурорите, заявявайки, че процедурата е била обществена, транспарантна и според условията на закона.

Политизирането на процедурата за избор на основен прокурор дестабилизира институцията прокуратура , а опълчването на обособените елементи на правосъдната система е във щета на всички, само че най-много на жителите на Република България, показва се в мнението им.

Според тях изместването на фокуса от професионалните качества на Иван Гешев към политически спор и опитите за практикуване на външен напън нарушават закона и разпоредбите за избор на " тримата огромни " в правосъдната власт.
 Призоваха президента Радев към почтеност
Призоваха президента Радев към почтеност

Данаил Кирилов, Боян Магдалинчев и Иван Гешев

Те приканват членовете на Висш съдебен съвет да отстояват независимостта на правосъдната власт и да не позволяват институционални и междуличностни спорове.

От Камарата на следователите показват вяра, че процедурата ще завърши в рационални периоди, с цел да се подсигурява стабилността на правосъдната система.

Припомняме, на 24 октомври 2019 година след десетчасово съвещание , на което бе изслушан претендентът на основен прокурор, Висшият правосъден съвет гласоподава и избра Иван Гешев с резултат 20 " за " и 4 " срещу ".
 Румен Радев върна избора на Иван Гешев във Висш съдебен съвет
Румен Радев върна избора на Иван Гешев във Висш съдебен съвет

Иска същинска спортна процедура

След избора във Висш съдебен съвет процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с декрет определения претендент . Самият декрет се обнародва в " Държавен вестник ". Държавният глава има пълномощието да не подпише указа и да върне процедурата във Висш съдебен съвет. Той може да направи това единствено един път, като при прегласуване на същата кандидатура във Висш съдебен съвет, президентът е длъжен да одобри и подпише указа за назначението.

На 7 ноември президентът с изказване отхвърли да подпише указа за назначение на Иван Гешев и върна процедурата във Висш съдебен съвет. Ден по-късно той акцентира, че отговорността за основен прокурор е на Висш съдебен съвет.

На 14 ноември на пленум на Висш съдебен съвет Иван Гешев беше наново определен за основен прокурор с гласа 20 " за " и 4 " срещу ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР