Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпрати писмо до

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпрати писмо до
Коментари Харесай

АОБР: Кабинетът излъга бизнеса за скъпия ток

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпрати писмо до министър-председателя Кирил Петков, с копие до министрите на стопанската система и на енергетиката - Корнелия Нинова и Александър Николов, в което твърди за несъблюдение от страна на държавното управление на поетите на 14 март тази година задължения за компенсиране на бизнеса против високите енергийни цени, и се упорства за незабавни ограничения за превъзмогване на проблемите на енергийния пазар, съобщи Българска телеграфна агенция.

На срещата с АОБР участваха вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова и министърът на енергетиката Александър Николов. На нея са били поети задължения за удължение на механизма за обезщетения до края на април 2022 година с нараснал таван от 300 лв. за мегаватчас и създаване на механизъм за гарантиране на дълготрайно предложение на електрическа енергия на налични цени за 633-те хиляди консуматори на свободния пазар, който да проработи от 1 май 2022 година

Освен това е било декларирано, че представители на Асоциацията ще бъдат поканени в работна група по тази тематика. Такава покана обаче не е получавана и на АОБР не известно да се работи по този въпрос.

В същото време плануваното намаляване на цените не се следи, показват от АОБР. " 1-ви май наближава, а няма никаква подготвеност за осъществяване на даденото от Вас заричане. Бизнесът в цялата страна не знае какво му следва след 14 дни! Няма време, а явно няма и подготвеност от страна на държавното управление да извърши поетия ангажимент ", написа в писмото.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели желаят неотложно от Министерския съвет удължение на съществуващия механизъм за отплата на бизнеса с референтна цена 185,59 лв. за мегаватчас и таван от 300 лв. за мегаватчас, до момента в който не се откри работещо решение за стабилизиране на пазара, утвърдено от работодателите. " Настояваме Министерски съвет да вземе това решение още на идващото си съвещание ", акцентират от АОБР.

От Асоциацията желаят още и създаване на механизъм за гарантиране на дълготрайното предложение на електрическа енергия за 633-те хиляди консуматори на свободния пазар на налични цени, координиран и утвърден от работодателите.

" Настояваме за незабавни дейности от страна на държавното управление! В противоположен случай от началото на месец май излизаме на народен митинг с искане на оставката на цялото държавно управление ", акцентират в писмото от Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Ето и цялостното писмо на асоциацията, адресирано до министър ръководителя Кирил Петков:

ОТНОСНО: Неизпълнени задължения към бизнеса във връзка с пазара на ел. сила

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

На 14 март 2021 година се организира среща сред Вас и АОБР, на която участваха вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността, и министърът на енергетиката. На тази среща бяха поети съответни задължения към бизнеса:

Удължаване на механизма за обезщетения до края на април 2022 година с нараснал таван от 300 лева./MWh;

Разработване на механизъм за гарантиране на дълготрайно предложение на електрическа енергия на налични цени за 633-те хиляди консуматори на свободния пазар, който да проработи от 1 май 2022 година

Заявихте, че наши представители ще бъдат поканени в работна група по тази тематика. Такава покана не е получавана от нас и не ни е известно да се работи по този въпрос!

В същото време, плануваното намаляване на цените не се следи. Първи май наближава, а няма никаква подготвеност за осъществяване на даденото от Вас заричане. Бизнесът в цялата страна не знае какво му следва след 14 дни! Няма време, а явно няма и подготвеност от страна на държавното управление да извърши поетия ангажимент!

Незабавно желаеме от Министерския съвет:

Удължаване на съществуващия механизъм за отплата на бизнеса с референтна цена 185,59 лева./MWh и таван от 300 лева./MWh до момента в който не се откри работещо решение за стабилизиране на пазара, утвърдено от работодателите. Настояваме Министерски съвет да вземе това решение още на идващото си съвещание!

Разработване на механизъм за гарантиране на дълготрайното предложение на електрическа енергия за 633-те хиляди консуматори на свободния пазар на налични цени, координиран и утвърден от работодателите.

Направихме всичко належащо в дух на партньорство и съдействие да разгадаем насъбраните проблеми. Представяхме Ви работещи модели от разнообразни страни от Европейски Съюз – Франция, Испания, Италия, Румъния. Бизнесът не може повече да чака! Нестабилните котировки на енергоносителите ще ни затворят, а който оцелее, ще увеличи неимоверно цените!

Тенденциозно ли убивате българската стопанска система?

Настояваме за незабавни дейности от страна на държавното управление! В противоположен случай от началото на месец май излизаме на народен митинг с искане на оставката на цялото държавно управление!

С УВАЖЕНИЕ,

ДОБРИ МИТРЕВ
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР