Асоциацията на концесионерите на морските плажове (АКМП) поиска от компетентните

...
Асоциацията на концесионерите на морските плажове (АКМП) поиска от компетентните
Коментари Харесай

Концесионери на плажове поискаха държавата да открие кой замърсява морето с мазут

Асоциацията на концесионерите на морските плажове (АКМП) изиска от способените държавни органи да открият какъв е източникът на замърсяване с мазутни топчета на плажове по Южното Черноморие от Несебър до Синеморец. Замърсяванията не са съществени, само че се случват всекидневно, означават от асоциацията.

Те са обезпокоени, че такива случаи не е имало от години и показват подготвеност да оказват помощ на държавните институции за определяне на произхода на замърсяването. Подозренията на концесионерите са, че мазутът идва от нефтен разлив, или друго нерегламентирано изхвърляне на отпадни води от миенето на танковете на преминаващите през Бургарския залив танкери, или други плавателни съдове.

Междувременно от районната екоинспекция в Бургас оповестиха, че са направени инспекции на южния плаж в Несебър и централния в Равда и е открито съществуване на дребни топчета от корав мазут, тук-там подправен с водорасли. Морската вода обаче е била очевидно чиста. Взети са водни проби, които ще бъдат оценени по индикатор нефтопродукти.

На концесионерите на всички плажове е обещано наставление за неотложно разчистване на плажната линия, което да продължи до цялостното премахване на замърсяването.

От РИОСВ-Бургас напомнят, че първото замърсяване тази година е било през юни на плажа на Обзор и се допуска, че морското течение го разнася по крайбрежието на Южното Черноморие. На 19 юли сигнал беше подаден за плажа на Синеморец, Община Царево. Тогава от Морска администрация - Бургас оповестиха, че евентуалната причина е остаряло замърсяване отвън териториални води на България, което било изхвърлено на брега от мощния вятър и бурното море.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР