Асоциацията на индустриалния капитал в България подкрепя инициативата на земеделските

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България подкрепя инициативата на земеделските
Коментари Харесай

Българският бизнес подкрепи закон срещу двойни стандарти при храните

Асоциацията на индустриалния капитал в България поддържа самодейността на земеделските кооперации "Произведено в България " за изменение и допълнение на Закона за храните, за прекъсване на порочните практики на по този начин наречените „ двойни стандарти “ при храните. Промените са готови в сходство отчета, признат от Европейския парламент, в който публично се признава използването на двойни стандарти при храните от страна на огромни производители и търговци, когато оферират една и съща марка в западните страни и в по-новите членове на Европейски Съюз.

„ Разминаването в качеството се смята за нелоялна процедура и производителите на сходни артикули ще понесат наказания в размер на 4% от годишния си оборот “, припомниха от Асоциацията. Целта на предлаганите промени в Закона за храните е да подсигуряват съответно на българския консуматор, че храната, която купува, ще бъде идентична на храната в страната, в която тя е създадена, разясниха от АИКБ.

Вчера 30 народни представители от левицата внесоха в Народното събрание предложение в измененията в Закона за храните, съгласно което храните, които се внасят в България, ще би трябвало да имат формален документ, че са идентични с продуктите, продавани в страната на генезис.

Предвижда се също всеки документ да се вписва в обществен народен указател, който да се води от Българската организация по сигурност на храните. В претекстовете си вносителите изясняват, че въвеждането на документите и на регистъра ще помогне също за осъществяването на една от рекомендациите на Европейския парламент за бързо трансгранично съдействие и продан на данни за нелоялни търговски практики.

Производителите на храни на територията на България ще бъдат длъжни да създават според техническата документи на храната, чиято марка е записана първа. Когато марката е записана първо в България, а по-късно в други страни, документ няма да се изисква.

.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР