Асоциацията на индустриалния капитал в България изпрати писмо до вицепремиерите

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България изпрати писмо до вицепремиерите
Коментари Харесай

Националният план предвижда назначаване на още чиновници

Асоциацията на индустриалния капитал в България изпрати писмо до вицепремиерите Марияна Николова и Томислав Дончев с гледище националния проект за възобновяване да бъде доработен. 

Според бизнеса широката социална консултация и действителното отчитане на мнението на обществените сътрудници и други заинтригувани страни по плана е наложително изискване за сполучливата подготовка и реализация. Това е и условие на Европейската комисия. 

АИКБ удостоверява позицията си, че заделените финансови запаси в размер на 12,2 милиарда лв. съставлява невиждана опция за поддръжка на българската стопанска система, на бизнеса и на жителите, с цел да се оправят с тази тежка рецесия, като преодолеят последствията от нея и даже да преструктурират стопанската система на България, като я създадат по-конкурентоспособна и новаторска.

Също по този начин асоциацията прави оценка позитивно прагматичната конструкция на плана, но същото време изрича своето страдание, че редица съответни оферти, отправени както от нея, по този начин и от всички представителни на национално ниво организации на работодателите, от обществените сътрудници,не са възприети поради. 

Според бизнеса липсва предугаждане на явен механизъм за обмисляне, наблюдаване и надзор на осъществяването на проекта с присъединяване на обществените сътрудници и заинтригувани страни, както и обгръщане на всички промени, планувани в Националното тристранно съглашение, а освен на част от тях. В проекта липсват изцяло намаляването на броя на административните структури, а се планува основаване на нови, както и ограничения и вложения за по-слабо развити и изоставащи райони, поощряване и поддръжка на дребните и междинни предприятия. 

В проекта липсват и ограничения във връзка с обучение, пазар на труда и трудова миграция – комплекс от ограничения за справяне с демографската рецесия, национална стратегия за строителство на детски ясли и градини, обезпечаване на учене през целия живот и продължаващо професионално образование.

Не излиза наяве дали предвиденото допълнително национално финансиране  ще се осигурява от държавния бюджет. Освен това няма посочена конкретика за отделните планове – такива със стойност над 10 млн. лв., споделят от АИКБ.

" Увеличеният запас за поддръжка на действителната стопанска система, за жалост, е очакван като финансови принадлежности, което надалеч не е толкоз дейно, защото огромна част от ресурса се изразходва за ръководство и администрация ", се споделя още в позицията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР