Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) ще окаже пълна

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) ще окаже пълна
Коментари Харесай

Бизнесът поиска нов Закон за енергетиката и цялостна реформа на сектора


Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) ще окаже цялостна поддръжка на държавното управление при основаване на нов Закон за енергетиката. Реформите в енергетиката си остават един от значимите цели на бизнес-организацията през тази година. Това стана ясно по време на срещата на представители на АИКБ с вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова и министъра на стопанската система Емил Караниколов.

Целта на новия Закон за енергетиката е да се вкара цялостна либерализация на пазара, както и приемане на уравновесена Национална енергийна тактика до 2030 година Освен това АИКБ ще упорства за отговорно пазарно държание на фирмите от Българския енергиен холдинг и усилване на контрола от КЕВР против пазарните злоупотреби на Българска самостоятелна енергийна борса. Бизнесът ще упорства и за преустановяване на страната помощ за двете американски централи в комплекса " Марица Изток ". Припомняме, че договорите точно с двете централи бяха преразгледани преди две години и бизнеса тогава нямаше нищо срещу тези договори.

На срещата бяха разисквани опциите за взаимоотношение по част от целите, които АИКБ дефинира за свои основни през 2019 година Другите значими браншове за АИКБ с изключение на енергетиката са възстановяване на бизнес климата, ускорено решение на казуса с дефицита на човешките запаси, план-приема в професионалното и висшето обучение и опциите за поддръжка на Регионалните иновационни центрове.

По думите на вицепремиера Марияна Николова само посредством общи старания на страната и работодателите може да се усъвършенства бизнес климата в страната. Тя прикани за предприемане на общи ограничения за понижаване на бариерите пред вложителите в България, както и за продължение на общите старания за реформиране на значими браншове за страната като обучение и енергетика. „ Взаимодействието ни е посочило, че основава добавена стойност. И аз съм уверена, че постигнатото досега е единствено една дребна част от действителните благоприятни условия на нашето съдействие “, добави още Марияна Николова. Тя означи реализирани положителни резултати като съобразяването на държавния план-прием за приблизително професионално обучение с потребностите на бизнеса и одобряването на първия лист със предпазени специалности от специалности. Николова уточни още отпадането на отговорностите за акционерните сдружения микропредприятия да правят наложителен одит и други решения, целящи възстановяване на изискванията за правене на бизнес в България. „ Всичко това демонстрира, че нашето съдействие основава „ добавена стойност “. Аз съм уверена обаче, че съществува още капацитет, който би трябвало да използваме “, съобщи заместител министър-председателят Николова.

Тя акцентира, че не трябва да стопират общите старания за развиване на промените в просветителната система – за слагане на акцент върху професионалното обучение и за пренасочване на финансови запаси към инженерните и към природо-математическите специалности във висшите образователни заведения.

„ През миналата година АИКБ бе измежду главните мотори на редица ограничения, които целят значително да подобрят икономическата среда в страната ни. Визирам и промените в професионалното и висше обучение и ограниченията, които стартирахме за превъзмогване на дефицита на човешки запаси и още доста други начинания, по които ще продължаваме да работим до тяхното осъществяване “, съобщи ръководителят на УС на АИКБ Васил Велев.

За подобряването на бизнес климата работодателската организация ще продължи да работи за ускорено създаване на електронното ръководство, ограничение на държавната интервенция в стопанската система, по-добрата работа на регулаторите и понижаване на административната тежест за бизнеса. Облекчаването на процедурите за съгласуваност на предприятията към мрежови структури като ВиК, електропреносна мрежа и газ също ще бъде измежду задачите на организацията за възстановяване на бизнес климата. АИКБ смята още, че България би трябвало да предприеме всички ограничения за присъединение към ERMII, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

По време на срещата министър Емил Караниколов показа опциите за поддръжка на Регионални иновационни центрове. По думите му посредством опциите за създаване и развиване на модерна научноизследователска и иновационна инфраструктура ще се способства ускорено икономическо и обществено развиване на българските райони.

“Процедурата за основаване на районни иновационни центрове ще даде опция да създадем нужната синергия сред бизнеса и науката. Целта е да бъдат основани сдружения от най-малко три предприятия и най-малко една научна организация. Призовавам ви да бъдете по-активни при кандидатстването, защото без просвета няма по какъв начин да има бизнес. За да насърчим тази синергия в Министерство на стопанската система планираме ограничения, посредством които научната и развойната активност да бъдат освободени от данъци”, добави още Емил Караниколов.

Сериозно внимание беше обърнато на механизма за план-прием в професионални гимназии и паралелки за професионална подготовка, както и на предложенията за промени в Закона за висшето обучение. Според Асоциацията са нужни взаимни дейности сред всички заинтригувани страни за повишение на привлекателността на основни за стопанската система специалности, по които се чака сериозен дефицит на квалифицирани фрагменти в идващите години. Сред предложенията са увеличение на ролята на бизнеса при установяване на част от изучаваното наличие, опциите за дуално образование и отпущането на стипендии на учениците от съответните специалности. На студентите от тези основни специалности, които учат „ държавна поръчка “, да бъдат отпускани стипендии за финансиране на образованието им и за месечна прехрана, само че при условия, че за избран интервал от време работят в България или за българска компания.

Сред другите ограничения за справяне с един от най-наболелите от икономическа и обществена позиция проблеми у нас ще са ускоряването на промените в опазването на здравето и консолидираното на пазара на труда на обезкуражени, хора с увреждания и краткотрайно лишени от независимост.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР